KORONAVIRUS

Ruski dužnosnik: Cjepivo djeluje, dao sam ga roditeljima i ženi. Ovo je pravi pristup

NE STIŠAVAJU se reakcije na objavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Rusija, prva u svijetu, registrirala cjepivo protiv koronavirusa.

I dok zapadni svijet pokazuje veliku dozu skepse pa i otvoreno kritizira Ruse, a među kritikama se najviše navodi kako se zbog ruske netransparentnosti cjepivu nazvanom Sputnik-V ne može vjerovati da je djelotvorno i sigurno, Rusi su uvjereni u djelotvornost svog cjepiva i najavljuju sljedeću fazu prema tome da cjepivo postane javno dostupno. 

Kirill Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), koji financira istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, odobrenog u Rusiji, rekao je u utorak da će uvođenje lijeka "biti vrlo postupno".

Nećemo ga dati 10 milijuna ljudi sutra", rekao je Dmitriev za CNN.

"Bit će to vrlo postupno, pažljivo kretanje prema naprijed"; kazao je. 

Cjepivo  je razvio moskovski Institut Gamaleya, a naziv Sputnik-V je referenca na iznenađujuće pokretanje prvog svjetskog satelita Sovjetskog Saveza 1957. godine. Ono tek treba proći kroz ključna ispitivanja faze 3 u kojima bi se primjenjivalo na tisućama ljudi.

"Možemo reći da djeluje, ja sam primio cjepivo i dao sam ga roditeljima, ženi..."

"Možemo reći da djeluje", rekao je Dmitriev u CNN-ovu programu uživo.

"Ja sam primio cjepivo. Dao sam ga roditeljima, svojoj supruzi...", kazao je.

Najava ruskog cjepiva protiv koronavirusa s druge je strane izazvala mnogo skepse. Svjetska zdravstvena organizacija u izjavi o ruskom cjepivu navela je da "treba ubrzati istraživanje cjepiva prateći uspostavljene procese kroz svaki razvojni korak kako bi se osiguralo da su sva cjepiva koja na kraju uđu u proizvodnju sigurna i učinkovita".

Dmitriev je u programu CNN-a upitan na čemu se temelji njegova tvrdnja da je cjepivo dokazano djelotvorno.

Dokazano je to kroz prvu fazu, drugu fazu", rekao je Dmitriev. "Imat ćemo tri faze testiranja u mnogim drugim zemljama, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Brazilu i Filipinima. 

"Prema ruskom zakonu, kada imate pandemiju, kada imate ovakvu epidemiju, možete napraviti treću fazu istovremeno s testiranjem cjepiva na rizičnim skupinama, što mi radimo. Vjerujemo da je upravo to pravi pristup i taj pristup ima smisla. A ostatak svijeta koji razumije nešto od znanosti koja stoji iza našeg cjepiva reagira pozitivno. Dobili smo zahtjeve za milijardu doza cjepiva. Mislim da će vrijeme pokazati uspjeh ruskog pristupa", zaključio je Dmitriev.

No Rusija i dalje ne daje znanstvene podatke o svom testiranju cjepiva Sputnik-V.

Pročitajte više