Brazilska savezna država želi proizvoditi rusko cjepivo, već su počeli pregovore

Foto: EPA

BRAZILSKA savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruskog cjepiva za covid-19 unatoč tome što za njega nisu provedena masovna testiranja, no zasad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu.

Priopćenje paranskog Tehnološkog instituta Tecpar iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u dostatnost kapaciteta toga instituta za proizvodnju velikih količina novog cjepiva.

Paranska vlada kazala je u priopćenju da će se guverner Ratinho Junior u srijedu sastati s ruskim veleposlanikom u Brazilu kako bi razgovarali o uvjetima sporazuma.

S najvećim brojem oboljelih od koronavirusa izvan Sjedinjenih Država, Brazil je postao središte za masovna klinička testiranja potencijalnih cjepiva. Brazilski dužnosnici su obećali da će u roku od godine dana početi proizvoditi britanska i kineska cjepiva, no stručnjaci upozoravaju da će za to možda trebati i dvostruko duže vrijeme.

Odluka Moskve u utorak da odobri svoje cjepivo prije završenih kliničkih testiranja izazvala je zabrinutost dijela stručnjaka. Uspješnim se dosad pokazalo tek oko deset posto kliničkih ispitivanja.

Moskva je u utorak pozdravila svoj proboj, nakon manje od dva mjeseca provedbe testiranja na ljudima, kao dokaz ruske znanstvene nadmoći.

Pročitajte više