KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatska epidemiologinja o ruskom cjepivu u Hrvatskoj: Ni slučajno

DIJANA MAYER, epidemiologinja HZJZ-a i voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih, komentirala je rusko cjepivo koje je odobreno za uporabu nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima.

Mayer je naglasila da nema čvrstih znanstvenih dokaza da je cjepivo sigurno i učinkovito.

"Rusko ministarstvo zdravlja je odobrilo to cjepivo, međutim nema znanstvenih dokaza za cjepivo. Čak ga nema i na listi WHO-a. Prema WHO-u, cjepivo je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja. Takva ispitivanja sastoje se od četiri faze, a tek nakon treće može se lijek, ili u ovom slučaju cjepivo, registrirati za širu uporabu. Koliko zasad znamo, ovo cjepivo je primilo 67 osoba, to je premalo za bilo kakve zaključke, a kamoli da govorimo nekoj sigurnosti ili učinkovitosti za naše pacijente", rekla je Mayer za RTL televiziju.

Na pitanje koliko je realno da takvo cjepivo uđe u komercijalnu upotrebu te može li se možda Hrvatska odlučiti na njega, Mayer odgovara da se to ne bi smjelo dogoditi.

Rusko cjepivo u Hrvatskoj? Ni slučajno!

"Ni slučajno!" kazala je pa nastavila:

"U medijima piše da bi oni trebali početi cijepiti u listopadu što mi je jako rano, preoptimistično, nerealno, jer dobro se zna koliko traje ispitivanje lijeka i/ili cjepiva. Rusi su navodno već u svibnju počeli s kliničkim studijama. Gotovo je nemoguće da do listopada Hrvatska uđe među kandidate koji će uzeti to cjepivo. Gotovo sam sigurna da Hrvatska neće koristiti to cjepivo."

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je već cijepio svoju kćer tim cjepivom. Je li pretjerao u svojoj izjavi?

"Jest. Imam kćer i sigurno je ne bih cijepila tim cjepivom, a vjerujem da ni mnogi moji kolege ne bi isto postupili. Kad cjepivo bude sigurno, učinkovito, znanstveno dokazano, kad budemo imali dovoljno znanstvenih dokaza, onda ću svakako cijepiti svoje dijete", ustvrdila je Mayer.

Zadovoljna epidemiološkim rezultatima u Hrvatskoj

Istaknula je da su u HZJZ-u zadovoljni epidemiološkim rezultatima, s obzirom na to da u Hrvatskoj trenutno ima milijun ljudi više, to jest turista.

"Jako smo zadovoljni kako je epidemija pod kontrolom. Te brojke su nam više manje slične, nije zabilježen nekakav veliki porast s obzirom na turiste", naglasila je Mayer.

Nije precizirala hoće li epidemiolozi preporučiti pooštravanje mjera s obzirom na nova žarišta koja se pojavljuju u noćnim klubovima na obali, ali i naglasila da su problem zatvoreni prostori i nepridržavanje mjera.

Apel mladima - Ne idite u zatvorene prostore, ima klubova na otvorenom!

"Apeliramo na mlade - ne idite u zatvorene prostore, ima klubova na otvorenom, držite minimalnu distancu od metar i pol. Društvo se može družiti zajedno, ali nemojte se miješati s ostalim skupinama, dezinficirajte ruke i poštujte mjere", poručila je Mayer mladima.

Pročitajte više