KORONAVIRUS

Hrvatski znanstvenici o ruskom cjepivu: Ne možemo znati je li učinkovito i sigurno

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

IVAN ĐIKIĆ, poznati hrvatski znanstvenik, komentirao je rusko cjepivo za koronavirus koje je u utorak odobreno nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima. 

"Sadašnja ispitivanja su bila vrlo kratka tako da to budi jedno pitanje koliko stvarno znamo o tom cjepivu i koliko možemo biti sigurni da je djelotvorno, a istovremeno i neštetno. Bilo bi potrebno vidjeti klinička ispitivanja na većem broju ljudi", rekao je Đikić za RTL.

"Sva ispitivanja koja se momentalno vrše trebaju biti rađena kroz suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom tako da bi oni zajednički mogli planirati budućnost. Radi li se tu o cjepivima ili lijekovima - nije važno. Zato bi bilo neophodno da cjepivo prođe kroz fazu dijeljenja informacija", dodaje Đikić.

Lauc: Ne možemo znati je li rusko cjepivo djelotvorno

Komentarima se pridružio i Gordan Lauc.

"Kako je cjepivo nešto što se daje zdravim ljudima, iznimno je važno da bude detaljno provjereno kako bismo bili potpuno sigurni da je učinkovito i sigurno. Za rusko cjepivo nisu javno objavljeni rezultati ispitivanja pa ne možemo znati je li to doista tako", rekao je Lauc za RTL.

Hrvatski stručnjaci nisu jedini koji su reagirali na odobrenje ruskog cjepiva. Učinili su to i znanstvenici diljem svijeta.

"Rusija zapravo provodi eksperiment na razini velike populacije", kaže Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji.

Upozorava na teške nuspojave

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave cjepiva neće otkriti. A one, iako vjerojatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je cjepivo koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da je dano jednoj od njegovih kćeri.

Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".

"Masovno cijepljenje s neprimjereno testiranim cjepivom neetično je", kaže on. "Bilo koji problem s ruskim programom cijepljenja bio bi poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odgodio prihvaćanje cjepiva u populaciji.”

Kažu da bi šteta mogla biti veća od sadašnjih problema

Njegove riječi potvrđuje i Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College London, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene cjepiva za koje se ne zna je li sigurno i učinkovito bilo "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".

U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom svijeta, koji razvijaju cjepivo, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetke tisuća dobrovoljaca.

Nekoliko njih koji su najviše odmaknuli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece nadaju se da će do kraja godine znati jesu li njihova cjepiva sigurna.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti cjepiva i podnijeti ih nadležnim tijelima u SAD-u, Europi i drugdje na provjeru.

Rusko je ministarstvo zdravlja takvo odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju tisuće ispitanika. Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduvjetom ishođenja odobrenja za stavljanje u promet cjepiva.

"Ruski potez je bezobziran"

Peter Kremsner, stručnjak njemačke sveučilišne bolnice u Tübingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju cjepiva CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.

"Normalno trebate veliki broj ljudi testirati prije odobrenja cjepiva", kaže on. "Mislim da je bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi."

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskom cjepivu uključujući kako je napravljeno i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li spriječiti infekciju covida-19 ostavlja u mraku znanstvenike, zdravstvene vlasti i javnost.

"Nemoguće je znati je li rusko cjepivo učinkovito bez podnošenja znanstvenih podataka na analizu", kaže Keith Neal, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom sveučilištu Nottingham.

WHO i Rusija otvaraju pregovore za moguću provjeru sigurnosti cjepiva

Svjetska zdravstvena organizacija oglasila se nedugo nakon odobrenja ruskog cjepiva te istaknula da su ušli u pregovore s Rusijom oko moguće provjere sigurnosti njihovog cjepiva.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv covida-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz umijeća ruskih znanstvenika.

Rusija je svoje prvo odobreno cjepivo protiv covida-19 nazvala 'Sputnik V' za inozemna tržišta, što je referenca na prvi svjetski satelit i što Moskva vidi kao svoj uspjeh jer je prva zemlja koja je odobrila cjepivo, rekao je u utorak visoki dužnosnik.

"U bliskom smo kontaktu s ruskim zdravstvenim vlastima i u tijeku su razgovori o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u okviru WHO-a, međutim taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i učinkovitosti", izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević na brifingu UN-a u Ženevi, referirajući se na klinička ispitivanja.

Regulatorna tijela diljem svijeta tvrde da nastojanja da se što brže dođe do cjepiva za covid-19 neće biti na štetu sigurnosti cjepiva.

Ruskim zdravstvenim djelatnicima će se ponuditi da se dobrovoljno cijepe.

Diljem svijeta razvija se više od 100 mogućih cjepiva kako bi se zaustavila pandemija covida-19. Najmanje četiri su u završnoj, trećoj fazi ispitivanja na ljudima.

Pitamo vas: Biste li se vi cijepili ovim cjepivom?

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio. 

Pročitajte više