Član zagrebačkog studentskog zbora reagirao na Indexov članak

Domagoj Leko Foto: Facebook

DOMAGOJ Leko poslao je Indexu zahtjev za ispravkom neistinitih i netočnih informacija iz članka "HDZ-ovi studenti si kroz Studentski zbor međusobno dijele naš novac" koji sukladno Zakonu o medijima objavljujemo.

>>HDZ-ovi studenti si kroz Studentski zbor međusobno dijele naš novac

"Na Internet portalu Index.hr kojem je nakladnik Index promocija d.o.o. iz Zagreba, Radnička cesta 37 B. objavljen je članak pod naslovom "HDZ-ovi studenti si kroz Studentski zbor međusobno dijele naš novac" dana 03.07.2020. godine. 

U navedenom članku o našoj su stranci objavljene slijedeće sporne informacije: 

  • u naslovu članka navode se: HDZ-ovi studenti si kroz Studentski zbor međusobno dijele naš novac" dok se odmah ispod naslova na naslovnoj strani članka nalazi fotografija g. Domagoja Leke (uz još jednu u članku) čime je isti nedvojbeno i izravno doveden u vezu s negativnim kontekstom naslova članka kao i sa svim daljnjim navodima i informacijama u članku. 
  • SUKOBI interesa, dijeljenje sredstava po principu "ja tebi, ti meni", dodjeljivanje novca bez zadovoljavanja temeljnih uvjeta i financiranje projekata c udruga preko privatnih imena studenata samo su neke od nepravilnosti koje su studenti zabilježili na ovogodišnjem natječaju za projektna sredstva za koja Sveučilište u Zagrebu godišnje izdvaja nekoliko milijuna kuna. 
  • U navedenom nema ništa osobito iznenađujuće ni novo. Priča se ponavlja iz godine u godinu. Žalbe se redaju, a u njihovom su fokusu dva glavna problema - izborni model koji omogućuje stranačko kadroviranje u studentskoj populaciji te načini kapitalizacije takvog kadroviranja. 
  • O tome kako se politički ambiciozni studenti na SUZG-u biraju u vodstvo Studentskog zbora preko vječno pobjedničke liste za koju se zna da je pod utjecajem HDZ-a, koja je i nastala kao projekt hadezeovaca uz snažnu podršku tzv. zavičajnih klubova, te kako tom utabanom trasom studenti putuju prema pozicijama u društvu i usput se uvježbavaju u uzajamnom nagrađivanju, trgovanju uslugama, napredovanjima te pozicijama moći u politici i sustavu visokog obrazovanja već smo pisali na Indexu. 
  • Studentski zbor - poligon za stvaranje nove generacije HDZ-ovih uhljeba 
  • Ove godine, kao i ranijih, dodijeljena su sredstva za brojne studentske projekte (pogledajte ovdje). Nisu sve dodjele sporne, no medu njima se može naći prilično izdašnih, koje izazivaju dvojbe. Ovdje se nećemo baviti svima, nego ćemo izdvojiti nekoliko najzanimljivijih primjera, na koje su nam pozornost skrenuli čitatelji Indexa iz redova studenata, 
  • .....pokušat ćemo objasniti pozadinu i suštinu problema - kako djeluju potencijalno koruptivni mehanizmi u ovoj studentskoj organizaciji, kakvu ulogu u tome imaju krivo postavljeni izbori za članstvo zbora te kakva sprega postoji između zbora, zavičajnih klubova, Hrvatske akademske zajednice (HAZ), HDZ a i Rektorata. 

1) Oko 22.500 kuna dodijeljeno članu predsjedništva Studentskog zbora 

Jedna od dodjela koje se navode kao sporne jest ona u kojoj je Domagoj Leko, član predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu (SZZG). student Ekonomskog fakulteta, potpredsjednik Studentskog zbora EFZG i predsjednik udruge Debatni klub EFZG, na natječaju dobio 22.500 kuna. 

U njegovoj priči kao intrigantno je navedeno to što je kao član predsjedništva Studentskog zbora bio u poziciji da sudjeluje u imenovanju članova povjerenstva za ocjenjivanje projekata koje mu je dodijelilo sredstva za projekt. 

  • Članovi tog povjerenstva njegovi su kolege studenti iz predsjedništva pa se neizbježno nameće pitanje jesu li mu pogodovali 
  • Nadalje, prilikom objave privremenih rezultata objavljeno je da je Predsjedništvo zbora na 3. elektroničkoj sjednici usvojilo prijedlog raspodjele, a član Predsjedništva je i Leko. Dakle, on je sudjelovao i u podnošenju prijedloga i u usvajanju prijedloga, među kojima je jedan od usvojenih bio njegov. 
  • U demokratskom svijetu ovaj bi se slučaj mogao doživjeti kao tipičan primjer 
  • sukoba interesa 
  • Dodatno je zanimljiva činjenica da je brat Domagoja Leke, Tomislav Leko, zaposlen u Uredu premijera Andreja Plenkovića 

Nema transparentnosti 

Također je važno istaknuti da su se na natječaj mogli prijaviti pojedinci, udruge i studentski zborovi. Ako se gleda popis financiranih projekata, na prvi pogled stječe se dojam da su sve projekte prijavili pojedinci. No takav način prikaza u biti otežava provjere poslovanja udruga i olakšava skrivanje nenamjenskog trošenja. 

Osim toga, dvojbeno je i to što je u tekstu natječaja navedeno da će se projekti bodovati u rasponu od 0 do 100 bodova, međutim nigdje nije istaknut broj bodova koje su projekti dobili ni njihovo obrazloženje. 

Postoji žalbeni rok, koji je istekao u srijedu 10. lipnja, no nije jasno na što bi se netko uopće mogao žaliti kad ne postoji nikakva transparentnost u validaciji projekata. Eventualno bi se prijavitelji nekih projekata koji nisu dobili ništa ili su dobili malo mogli žaliti da su zakinuti 

Sve navedeno navodi na sumnju da su neki od nositelja projekata udruga, svjesni da udruge nemaju predana financijska izvješća, planirano prijavljivali projekte na svoje osobno ime. Na taj način novac se može doznačiti na račune fakulteta, a da se potom troši za potrebe projekata koji će se u konačnici provoditi kao projekti udruga. 

  • Sporni su i svi navodi u članku koji se odnose na tvrdnje o povezanosti objavljenog natječaja za projekte i modela po kojem se bira članstvo Studentskog zbora te tvrdnje kako je upravo na tom tijelu najveći dio odgovornosti za raspodjelu sredstava SUZG-a, ne samo za navedene projekte nego i na druge načine, zbog čega se tvrdi da se radi o povezanim problemima i detaljno opisuje način i sustav izbora za Studentski zbor na insinuirajući i neistinit način a koji se povezuje sa svim članovima Studentskog zbora pa tako i g. Domagojem Lekom.

S obzirom da u cijelom predmetnom članku u odnosu na našu stranku sve iznesene dostavljaju dezinformacije, difamacije, uvrede klevete, neistine inkriminacije, imputacije, i insinuacije, u svezi s člankom 40. Zakona o medijima, ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskom prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi: 

1. Nije točno da je g. Domagoj Leko član Hrvatske demokratske zajednice i ni na  koji način ne pripada krugu mladih stranačkih, političkih aktivista, a što je poznata i provjerljiva tvrdnja.

2. G. Domagoj Leko odbacuje svaki navod iz predmetnog članka koji na bilo koji  način dovodi u pitanje etičnost njegovih postupaka. 

3. G. Domagoj Leko nije dana 27. veljače 2020. godine bio u Republici Hrvatskoj te samim time nije sudjelovao na sjednici Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, niti na skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu koja se održala istog dana odmah nakon sjednice Predsjedništva. 

4. Poznata je i provjerljiva činjenica da je na navedenim sjednicama predloženo i izglasano Povjerenstvo za provedbu Natječaja za studentske programe za 2020. godinu. G. Domagoj Leko nije predložio niti jednog člana Povjerenstva, nije sudjelovao u izglasavanju članova Povjerenstva i ni na koji način nije utjecao na prijedlog, izbor ili daljnje funkcioniranje Povjerenstva. Također, g. Domagoj Leko nije bio ni u kakvoj komunikaciji s članovima Povjerenstva. 

5. Činjenica je da su na prijedlog Povjerenstva, namjenska sredstva sukladno prijedlogu odobrena za 135 projekata objedinjeno - na način da se nije glasalo o pojedinačnim projektima već se jednim glasovanjem glasalo o svih 135 projekata. Navedena činjenica je provjerljiva slanjem upita na službenu adresu Studentskog zbora. Pored toga, uvidom u javno dostupnu tablicu rezultata natječaja na stranicama Sveučilišta u Zagrebu, vidljivo je da su sredstva odobrena svim projektnim prijedlozima s ispravnom dokumentacijom. 

6. Iz zakonske odredbe članka 12. stavka 4. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama razvidno je da je Studentski zbor visokog učilišta dužan osnovati povjerenstvo za provedbu natječaja, da većinu članova povjerenstva čine studenti imenovani od strane studentskog zbora, a ostatak članova nastavno osoblje imenovano od strane visokog učilišta te da član povjerenstva ne može biti student pojedinac ili osoba koja je član studentske organizacije koja je prijavila program na natječaj kao i da se broj članova povjerenstva i način njihova odabira odreduje općim aktom visokog učilišta. 

7. G. Domagoj Leko nije bio član Povjerenstva za provedbu natječaja i nije sudjelovao u predlaganju i odabiru istih. Legitimno i legalno je prijavio projekt studentske udruge Debatni klub EFZG kao predsjednik i zakonski zastupnik navedene studentske udruge, te njegov status člana Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu ne predstavlja zakonsku zapreku za apliciranje udruge na natječaj za financiranje studentskih programa. Prijavitelj projekta je Debatni klub EFZG, sredstva dodijeljena putem natječaja doznačuju se na račun Debatnog kluba EFZG kao pravne osobe, a ne g. Domagoja Leke, sredstva se moraju koristiti namjenski te podliježu svim zakonskim i poreznim obvezama propisanim zakonima Republike Hrvatske, dodijeljena financijska sredstva moraju se nužno pravdati prilaganjem konkretnih fiskaliziranih računa i ukupne financijske dokumentacije. Udruga sve svoje obveze ispunjava pravovremeno i u skladu sa zakonskim odredbama te pravovremeno predaje uredne godišnje financijske izvještaje nadležnim tijelima. Nesporna je činjenica da su sve aktivnosti članova u udruzi Debatni klub EFZG volonterske, da udruga posluje transparentno i u cijelosti izvršava sve zakonske obveze. 

8. Iznos koji novinar spominje u članku, dodijeljen je projektu Govornička škola 2020. godine, trodnevnoj konferenciji koja se pet godina uzastopno i redovito održavala izvan Grada Zagreba, te dobivao financijsku podršku za realizaciju u i prije vremena kada je g. Domagoj Leko još nije bio član Predsjedništva studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Upravo je Govornička škola jedan od relevantnijih projekata medu studentskim udrugama Sveučilišta u Zagrebu što je razvidno i iz činjenice da je prošlogodišnja Govornička škola ugostila 80 studenata iz svih dijelova Republike Hrvatske i inozemstva, a upravo je dolazak studenata sa Sveučilišta u Oxfordu u ulozi predavača na konferenciji osigurao ovoj manifestaciji međunarodni karakter, te je ovom projektu dodijeljena Posebna Dekanova nagrada. Kvalitet Govorničke škole dokazuje i podrška korporativnih i institucionalnih partnera. 

9. Studentska udruga Debatni Klub EFZG je predala svu natječajnu dokumentaciju potpuno i pravovremeno i zadovoljila sve temeljne preduvjete za apliciranje na natječaj 

G. Domagoj Leko ističe da su navodi i insinuacije iz članka o postojanju sukoba interesa potpuno neistiniti i neutemeljeni. Svi aspekti članka u svakom njegovom dijelu koji se odnose na g. Domagoja Leku su neistiniti i tendenciozni te degradirajući, uvredljivi i klevetnički prema g. Domagoju Leko, uz postavljanje njegove fotografije na naslovnicu članka, kao i druge fotografije u tekstu članka. 

Cijeli članak sadržajno vrijeđa, kleveće i diskreditira g. Domagoja Leku, koji je student, nestranačka i proaktivna osoba, uz spominjanje njegovog brata koji nije ni u kakvoj vezi s temom samog članka 

Pored svega navedenog, novinar koji je autor predmetnog članka, poslao je 10. lipnja 2020. godine upite g. Domagoju Leki o temi koja je obrađena u članku, te je g. Domagoj Leko na iste odmah odgovorio, i tu upravo zbog vjere u slobodno novinarstvo i zbog osobne etičnosti, ali je bez obzira na argumentirane i činjenicama potkrijepljene odgovore g Domagoja Leke, kao i činjenicu da se radi o javno provjerljivim informacijama, članak navedenog spornog sadržaja ipak objavljen. 

Dezinformacijama, difamacijama, uvredama, klevetama, neistinama, inkriminacijama, imputacijama, i insinuacijama, povrijedili ste prava osobnosti g. Domagoja Leke, poglavito pravo na ugled, čast. i dostojanstvo, pravo na tjelesno i duševno zdravlje i pravo na dobar glas, sve u smislu odredaba čl. 35 Ustava Republike Hrvatske, zakonskih odredbi Zakona o medijima i Zakona o obveznim odnosima, pričinivši na taj način neimovinsku štetu g Domagoju Leko. 

S obzirom da predmetni članak sadrži netočne i neistinite navode, objavljivanjem ovakvog članka postupljeno je protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka objavljenih neistinitih i netočnih informacija u cijelosti, na način propisan Zakonom o medijima", stoji u demantiju Domagoja Leke.

Pročitajte više