KORONAVIRUS

Analiza CNN-a: Suludi pokušaji Trumpa da Amerikance uvjeri da se sve vraća u normalu

Foto: EPA

SVE se brže urušavaju temelji mahnitog i lažima prožetog pokušaja američkog predsjednika Donalda Trumpa da Amerikance prije izbora uvjeri kako se nacija vratila u normalu. Već je upitan povratak u škole, a uskoro bi mogao biti i jesenski ritual - američki nogomet na sveučilištima.

Trumpovo lažno inzistiranje na tome da su djeca imuna na koronavirus i da ga ne mogu širiti potkopavaju nove brojke koje pokazuju da je gotovo 100.000 djece bilo pozitivno na virus u posljednja dva tjedna srpnja. A neke od škola koje su prve slijedile njegov poziv da krenu s punom nastavom pogođene su novim probojima virusa gotovo odmah kad su razredi otvoreni, u svojoj analizi za CNN piše Stephen Collison.

Zahtijevajući povratak na nastavu i početak sveučilišnog nogometa, predsjednik je edukaciju i sveučilišni sport pretvorio u sljedeća dva područja američkog života kontaminirana njegovim lažnim narativima o pandemiji. Gotovo sve njegove tvrdnje oko krize, koje su bile usmjerene na minimiziranje njenih učinaka i ignoriranje znanost, pokazale su se pogrešnima.

Prvo je Trump rekao da pandemija neće pogoditi Sjedinjene Američke Države, ali to se ipak dogodilo. Potom je rekao da će jednostavno nestati, ali ni to se nije dogodilo. Onda je predsjednik izjavio da se gospodarstvo može otvoriti prije nego patogen bude potpuno pod kontrolom, što je pripomoglo virusnoj erupciji u južnim i zapadnim saveznim državama. Kršio je načela epidemiologije tvrdnjama da testiranje nije važno, iako su nacije koje su prošle bolje od SAD-a išle baš tim putem kako bi virus stavile pod kontrolu.

>> Trump misli da će cjepivo biti spremno do izbora u SAD-u, stručnjaci se ne slažu

Prošli tjedan Trump je rekao da bi cjepivo moglo spremno prije izbora, što je samo još jedna politička izjava, jer kompanije koje rade na razvoju cjepiva i stručnjaci smatraju da je to gotovo nemoguće.

Umjesto da najtežu javnozdravstvenu krizu u posljednjih 100 godina shvati ozbiljno i radi na znanstvenim i činjeničko utemeljenim pristupima, Trump je svoju energiju i snagu Bijele kuće upregnuo da uvjeri da je njegova katastrofalna reakcija bila blistavi uspjeh. Tjednima je promovirao metode koje nisu lijekovi i govorio kako je ekonomija usred procvata, iako su milijuni Amerikanaca ostajali bez posla, ističe Collinson za CNN.

Otvaranje škola i održavanje sveučilišnog sporta

Međutim, nakon gotovo šest mjeseci američke borbe s pandemijom nacija ima nevjerojatnu četvrtinu od ukupno 20 milijuna svih slučajeva koronavirusa u svijetu. Tisuće Amerikanaca umiru svakog tjedna, a postoje i alarmantni novi znakovi širenja bolesti po Srednjem zapadu, Kaliforniji, Teksasu i nekim sjeveroistočnim gradovima. Doduše, postoje i ograničeni znakovi ohrabrenja, primjerice niža stopa infekcije na Floridi.

Ipak, Trump je u ponedjeljak učinio ono što uvijek čini. Iznio je priželjkivani ishod - otvaranje škola i održavanje sveučilišnog sporta - bez pružanja ikakvih dokaza da je to sigurno dok se nacija bori s virusom ili plana kako se vratiti u normalu. Umjesto toga ponudio je ružičastu i fantastičnu ideju da noćna mora samo što nije gotova.

>> Glavni američki epidemiolog: Pandemija će do kraja ove godine biti pod kontrolom

"Na kraju priličnog kratkog razdoblja bit ćete u vrlo, vrlo dobroj formi u cijeloj našoj zemlji", rekao je Trump tijekom konferencije za novinare koja je ponudila birane statističke podatke, dezinformacije i besmislene argumente.

Problemi s povratkom u školu i sastanci s liderima američkog nogometa na sveučilištima koji bi mogli dovesti do otkazivanja sezone dodatno će srušiti predsjednikove pokušaje da birače uvjeri kako ih je izveo iz virusne oluje. To će također poremetiti njegova nastojanja da odvrati pažnju s lošeg upravljanja pandemijom koje je negativno utjecalo na podršku javnosti tri mjeseca prije nego od birača zatraži drugi mandat.

Mnogi američki školski okruzi i sveučilišta diljem zemlje suprotstavili su se predsjednikovu savjetu da nastave s radom i polugodišta će započeti online, što znači da bi usred sve veće zabrinutosti roditelja školska djeca još mnoge mjesece mogla provesti kod kuće.

Više od 97.000 djece je bilo pozitivno na koronavirus

Predsjednikove tvrdnje da se svako dijete sigurno može vratiti u školu osporava novo istraživanje Američke pedijatrijske akademije i Asocijacije dječjih bolnica koje je otkrilo da je više od 97.000 djece bilo pozitivno na koronavirus u posljednja dva tjedna srpnja. Ova studija pokazuje porast broja slučajeva koronavirusa kod djece za 40 posto u saveznim državama i gradovima tijekom spomenuta dva tjedna.

Iako su komplikacije zbog virusa kod djece mnogo rjeđe, neka djeca su umrla. A studija će potaknuti strahove da bi djeca mogla zaraziti učitelje, donijeti virus iz škole u kuću i zaraziti roditelje i braću i sestre te da bi se škole mogle pretvoriti u žarišta zaraze.

Na pitanje o ovoj studiji, Trump je ponovno rekao da bi bilo dobro otvoriti škole s obzirom na to da se djeca ne razbolijevaju teško te bez dokaza ustvrdio da djeca ne prenose virus drugim ljudima.

"Smrt se događa u vrlo malom broju slučajeva. I djeca se brzo oporavljaju od bolesti. Obično su bolesna kratko vrijeme i u većini slučajeva dobro se oporavljaju. Prema ljudima s kojima sam razgovarao, djeca ne prenose zarazu ili prenose vrlo blagi oblik. Mislim da se škole moraju otvoriti. Za gospodarstvo je važno da škole ponovno rade", rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Zamislite da su zaražena djeca bila u školama, koliko bismo epidemija imali

Međutim, dr. Leana Wen, CNN-ova medicinska analitičarka i liječnica hitne službe u Sveučilišnoj bolnici George Washington, rekla je kako studija pokazuje da je nemoguće sigurno otvoriti škole u okruzima u kojima virus nije suzbijen.

"Zamislite da je tih 97.000 djece bilo u školama. Zamislite koliko bismo epidemija imali. Pouka koju smo izvukli je da škole ne mogu biti zaštićene od virusa ako je zajednica žarište zaraze. Nema načina da se to izbjegne", rekla je Wen za CNN.

U manjem broju škola i okruga koji su započeli s normalnom nastavom već postoje znakovi nadolazećih problema. Najmanje devet od 12 javnih školskih sustava na Floridi planira započeti s nastavom ovaj tjedan u područjima gdje je stopa pozitivnih na testovima veća od pet posto, objavio je Mark Richard, odvjetnik Florida Education Associationa.

Ravnatelj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr. Robert Redfield, rekao je u srpnju da bi dužnosnici u okruzima u kojima je stopa pozitivnih na testovima veća od pet posto trebali razmisliti o tome da škole ostanu zatvorene. New York planira ponovno otvoriti škole u prilagođenom sustavu nastave, a u gradu je stopa pozitivnih u ponedjeljak bila samo jedan posto.

Istodobno, u Georgiji je najmanje 826 učenika i 42 člana nastavnog osoblja završilo u karanteni nakon višestrukih pozitivnih testova u prvom tjednu škole u predgrađu Atlante. A u Mississippiju su 22 škole prijavile slučajeve covida-19. Ti slučajevi ne moraju nužno biti argument da sve škole budu zatvorene mjesecima ili čak godinama, koliko će možda biti potrebno da bi se pobijedio virus.

Trump kritizirao nacionalne smjernice za sigurno školovanje

Roditelji žele da se djeca vrate u škole. Duža izbivanja iz škole imaju razarajući edukativni i psihološki učinak na američku djecu. Mnogi učenici iz obitelji s nižim primanjima ovise o školama u kojima dobivaju jedini obrok u danu. A Trump je u pravu kad kaže da se gospodarstvo ne može potpuno oporaviti ako se milijuni roditelja ne budu mogli osloniti na to da će njihova djeca biti u školama, ističe Collinson u svojoj analizi.

No početni problemi s povratkom djece u razrede pokazuju da je situacija često kaotična i otkrivaju nedostatak nacionalnog pristupa školovanju koji su Trump i njegova vlada mogli donijeti da su ozbiljni u svome radu. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donio je nacionalne smjernice za sigurno školovanje, ali predsjednik ih je žestoko kritizirao kao previše drakonske.

Forsira sezonu sveučilišnog američkog nogometa

U ponedjeljak su se pojavile i posve čvrste naznake da se sezona 2020./2021. u američkom sveučilišnom nogometu neće održati, nastavlja Collinson za CNN, odnosno da će u najmanju ruku tradicionalni jesenski raspored biti izmijenjen.

Šefovi pet glavnih konferencija u sveučilišnom sportu raspravljali su o otkazivanju sezone i drugih sportskih događaja tijekom jeseni, o čemu su izvijestili ESPN, Sport Illustrated i CBS. Zasad nije donesena nikakva odluka.

Gubitak popularnog sveučilišnog nogometa bio bi još jedan udarac Trumpovim tvrdnjama da se život vraća u normalu ili da se pandemija povlači. Sveučilišni sportaši su po definiciji studenti i teže ih je staviti u karantenu nego odlično plaćene profesionalne sportaše. Dvije glavne organizacije u profesionalnom sportu, National Basketball Association i National Hockey League, uspješno su nastavile natjecanja u biološki sigurnim balonima na Floridi i u Kanadi.

Ali Major League Baseball morao je otkazati niz utakmica nakon što su neki bejzbolaši, koji su igrali i putovali na utakmice na dosadašnji način, bili pozitivni na testovima na covid-19. S obzirom na mnogobrojne članove momčadi i stručno osoblje, u sveučilišnom nogometu bilo bi nepraktično kreirati sigurnosni balon te gotovo nemoguće zamisliti kako bi se sezona odvijala na prepoznatljiv način čak i na praznim stadionima, ističe CNN.

Ipak, čini se da Trump očajnički želi pokrenuti sezonu. Pritom uobičajeno ignorira posljedice igranja i ne pruža nikakve znanstveno utemeljene sugestije kako zaštititi igrače i trenere.

"Studentski sportaši radili su previše naporno da bismo im sada otkazali sezonu. #WeWantToPlay", napisao je Trump na Twitteru u ponedjeljak.

Ako sveučilišna sportska sezona ne započne, Trumpov neuspjeh kao predsjednika da pokrene učinkovitu kampanju protiv pandemije bit će glavni razlog zašto je do toga došlo, zaključuje Collinson svoju analizu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više