EKSPLOZIJA U BEJRUTU

Golemu eksploziju u Bejrutu izazvao je vatromet? Pogledajte snimku

Screenshot: YouTube/Newsflare

DESECI vreća s vatrometom bili su uskladišteni u istom hangaru s više od dvije tisuće tona eksplozivnog amonijevog nitrata u luci u Bejrutu. Taj opasni teret, koji je više od šest godina bio uskladišten bez adekvatnih sigurnosnih mjera u bejrutskoj luci, eksplodirao je 4. kolovoza i u razornom udaru uništio luku i čitave gradske četvrti, a štetu je izazvao kilometrima daleko. 

U jednoj od najvećih nenuklearnih eksplozija u povijesti, procijenjene jačine jedne desetine atomske bombe bačene na Hirošimu 1945., poginulo je najmanje 220 ljudi, a ranjeno nekoliko tisuća, s tim da se 110 još smatra nestalima. 

>>Libanonski čelnici su prije dva tjedna dobili pismo, upozoreni su na eksploziju

Ovaj vatromet mogao bi biti odlučujući faktor koji je doveo do eksplozije, potvrdili su bivši lučki radnik i drugi izvori za Guardian

Bivši lučki radnik Jusuf Šehadi rekao je za Guardian da je dobio instrukcije od libanonske vojske da drži amonijev nitrat u hangaru 12 unatoč uzastopnim negodovanjima i upozorenjima drugih državnih organa. 

"Žalili smo se dosta oko ovoga tijekom godina. Svaki tjedan ljudi iz carine su dolazili i žalili se, kao i časnici državne sigurnosti. Vojska im je stalno govorila da nemaju drugo mjesto na koje to mogu premjestiti. Svi su htjeli biti šef, a nitko nije htio donijeti pravu odluku", dodao je Šehadi. 

"Bilo je 30 do 40 najlonskih vreća vatrometa spremljenog u skladištu 12"

Što se vatrometa tiče, ovaj bivši lučki radnik kaže da je njega carina zaplijenila još 2009. ili 2010., dakle nekoliko godina prije amonijevog nitrata, i da je osobno vidio kako se vreće s vatrometom unose viličarem u hangar. 

"Bilo je 30 do 40 najlonskih vreća vatrometa spremljenog u skladištu 12", rekao je: "Bile su na lijevoj strani kad uđete kroz vrata. Žalio sam se oko toga. To nije bilo sigurno. Tu je bilo vlage. To je bila katastrofa u nastanku. Lučki radnici nisu tamo prvo stavili kemikalije (nitrat). Za taj skandal je kriva vlada." 

>>Eksplozija u Bejrutu nije libanonska Hirošima, nego Černobil

I drugi izvor potvrdio je da je vatromet bio u skladištu koje se zapalilo i eksplodiralo, a to potvrđuje i snimka koju je objavila istraživačka stranica Bellingcat. Na njoj se, po svemu sudeći, iz zapaljenog skladišta vide bijeli bljeskovi vatrometa koji se zapalio. Oni pak izazivaju veći, crveni plamen koji se brzo širi prije nego dolazi do druge, goleme eksplozije.

Na fotografijama koje su objavljene na Twitteru također se vide vreće amonijevog nitrata, navodno upravo iz skladišta 12, u očitom stanju raspadanja. 

"Ovako su vreće smrti bile nagomilane. Teško je vjerovati da bi ovo zadovoljilo minimalne standarde igdje u svijetu", napisala je dopisnica France 24 za Bliski istok, Leila Molana-Allen.

>>Ovo je ruski tajkun koji je ostavio brod pun eksplozivnog tereta u Bejrutu

Carina i sigurnosne službe uzalud upozoravale da nitrat može raznijeti cijeli grad

Nakon eksplozije pojavili su se izvještaji prema kojima je požar, a zatim i eksploziju izazvao tim zavarivača koji je taj dan sanirao pukotinu u skladištu 12.

Podsjetimo, 2750 eksplozivnog tereta iskrcano je s teretnog broda Rhosus koji je plovio pod moldavskom zastavom i s rusko-ukrajinskom posadom, a koji je njegov ruski vlasnik Igor Grečuškin ostavio kad je 2013. zadržan u bejrutskoj luci zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno "nedostatka dokumenata i uvjeta nužnih za prijevoz", neplaćenih naknada luci te pritužbi ruske i ukrajinske posade.

Nakon što su ruski kapetan i nekoliko mornara ostali zatočeni na brodu čak 11 mjeseci, pušteni su, a teret je zaplijenjen i prebačen u skladište u luci. Brod je nekoliko godina kasnije potonuo, a teret nije prebačen na sigurnije mjesto, unatoč upozorenjima libanonske carine koje je slala nadležnim pravnim tijelima. 

>>Kronologija otkriva što je prethodilo golemoj eksploziji u Bejrutu

Anonimni izvor blizak zaposleniku luke rekao je za Reuters da je stručni tim pregledao amonijev nitrat šest mjeseci prije eksplozije i upozorio da će, ako se ne pomakne, "raznijeti cijeli Bejrut". Sigurnosni dužnosnici su i prošlog mjeseca upozorili premijera i predsjednika da 2750 tona amonijevog nitrata pohranjenih u luci u Bejrutu predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije.

Pročitajte više