Stiže promjena, izdana upozorenja. Zagoru već pogodila oluja, bujice su ogromne

Foto: Facebook/Šibenik Meteo

NAJAVLJENA promjena vremena koja bi večeras i sutra trebala zahvatiti gotovo cijelu zemlju već je stigla u Dalmatinsku zagoru. 

Kako javlja Dalmacija danas, u ranim poslijepodnevnim satima došlo je do jakog razvoja naoblake u velikom dijelu Zagore pa je grmljavinskih pljuskova bilo u dijelovima cetinskog kraja i šibenskog zaleđa.

Obilniji pljuskovi su također zabilježeni na području Biokova u poslijepodnevnim satima. Lokalno je u vrlo kratko vrijeme palo do desetak litara kiše po kvadratnom metru, a bilo je i intenzivne grmljavine. Na područjima koje je zahvatila kiša temperatura zraka se snizila za više od 5 stupnjeva u kratko vrijeme.

U Kistanjama je u manje od sat vremena palo ekstremnih 53 litre kiše po kvadratnom metru što je izazvalo velike bujice.

Na moru je bura koja je puhala prethodnih dana okrenula na slab do umjeren maestral.

Već danas prijeti opasnost od nevremena, izdana upozorenja

Zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena upaljen je žuti meteoalarm za središnju i istočnu Hrvatsku te Gorski kotar i Liku, dok je u Dalmaciji žuti meteoalarm na snazi zbog visokih temperatura koje su posljedica toplinskog vala koji je još danas nad Hrvatskom. Iz istog je razloga za Istru, Kvarner i podvelebitsko područje proglašen narančasti alarm, uz napomenu da tamo vrijedi i žuti alarm zbog opasnosti od nevremena, a narančasti alarm zbog vrućina na snazi je i na krajnjem jugu obale.

Da nevrijeme prijeti već danas, upozorila je i meteorologinja N1 televizija Tea Blažević.

Atmosfera je zbog kruženja vlažnog zraka po visini nestabilna, pa već danas poslijepodne treba računati na mogućnost jačih razvoja naoblake, pljuskova i grmljavine, navela je Blažević upozorivši da je najveća opasnost od nevremena u zapadnoj i središnjoj unutrašnjosti, zapadnoj Slavoniji, u zaobalju Rijeke.

U noći će se intenzivirati oborina u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, gdje će se najprije naoblačiti, što će biti uvod u sutrašnje pogoršanje.

Sutra nas čeka promjena vremena koja će najviše zahvatiti sjeverni Jadran i unutrašnjost zemlje, gdje prolazno može biti olujnih naleta vjetra, tuče, lokalno obilnije oborine.

Meteorolozi za večeras i sutra najavljuju oluje, pljuskove s grmljavinom, ali i mogućnost tuče u pojedinim krajevima. 

Pročitajte više