U Sofiji ponovo barikade na cestama

Foto: Epa

PROSVJEDNICI protiv vlade u noći s petka na subotu ponovo su postavili barikade na ulicama glavnog grada Sofije, nekoliko sati pošto ih je policija bila uklonila, izvijestili su novinari agencije France Presse.

Oko 5000 prosvjednika okupilo se po kiši u središtu Sofije, uz povike "Mafija!" i "Ostavka!", treći dan zaredom, tražeći odlazak konzervativne nacionalističke vlade premijera Bojka Borisova.

Slični prosvjedi organizirani su u još barem pet gradova u unutrašnjosti Bugarske, napose u Varni i u Plovdivu.

Policija je u petak evakuirala prosvjednike i njihove šatore te uklonila barikade s glavnih raskrižja u bugarskoj prijestolnici.

Tada je ministar unutarnjih poslova rekao da je promet ponovo uspostavljen "na svim raskrižjima koja su bila zatvorena" te da se više neće dopuštati ometanje prometa.

Prosvjednici su već u petak navečer opet zatvorili tri velika raskrižja koristeći se gradskom opremom i kantama za smeće kao barikadama.

Policija uklanja barikade

Načelnik policije u Sofiji Georgi Hadžijev rekao je u subotu navečer novinarima da će policija "poduzeti potrebne mjere" i da će se "barikade ponovo ukloniti" kao što su bile u petak ujutro.

Policija je netom nakon postavljanja barikada u subotu ujutro bila odlučila da neće intervenirati jer je vidjela da su prosvjednici spremni uzvratiti kockama makadama, kamenjem i bocama, rekao je.

"Svjesni smo da nas se želi optužiti za policijsko nasilje... No odgovarat će oni koji budu kršili zakon", rekao je Hadžijev.

Već mjesec dana tisuće ljudi se okupljaju svaku večer tražeći ostavku vlade Bojka Borisova kojeg, pošto je gotovo deset godina proveo na vlasti, optužuju za korupciju i za pogodovanje moćnim tajkunima.

U srijedu je predsjednik koalicijske vlade u kojoj sudjeluju konzervativci i nacionalisti nagovijestio da je spreman podnijeti ostavku kako bi dao prigodu vladi da izdrži do parlamentarnih izbora u ožujku 2021., ali mu je vlada već sutradan ponovo pružila potporu.

Pročitajte više