Jedanaestero mrtvih u požaru u stambenoj zgradi u Češkoj, među njima troje djece

Foto: EPA

JEDANAEST osoba, među kojima troje djece, poginulo je u subotu poslijepodne u požaru koji je buknuo u trinaesterokatnici u Češkoj, priopćili su vatrogasci.

"Uhitili smo jednu osobu", rekao je na češkoj javnoj televiziji Tomas Kuzel, načelnik policije za sjeveroistočno područje, ne navodeći druge pojedinosti. 

Usporedio je ovaj slučaj s onim kada je u namjernoj eksploziji plina 2013. poginulo šestero ljudi. Krivac za tu tragediju postupio je tada iz mržnje prema susjedima. "Ovo je nešto slično tome", ocijenio je Kuzel.

"Požar je buknuo u stanu na 11. katu u gradu Bohuminu, tristotinjak kilometara istočno od Praga", rekao je za AFP Lukas Popp, glasnogovornik vatrogasne službe.

"Šest osoba je smrtno stradalo na tom katu, troje djece i tri odrasle osobe", dodao je.

"Vatrogasci su brzo stigli na mjesto nesreće, ali je tijekom akcije pet osoba skočilo kroz prozor s 12. kata i poginulo", dodao je glasnogovornik, istaknuvši da je požar ugašen.

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček napisao je u poruci na Twitteru da je jedan vatrogasac teško ozlijeđen.

Načelnik područne vatrogasne brigade Vladimir Vlček rekao je za češku televiziju da se požar munjevito proširio.

"Vatra se naglo proširila, što nije uobičajeno. Obično takav požar prvo zahvati jednu prostoriju, a ovdje je čitav stan bio zahvaćen, sve su prostorije gorjele."

Rekao je da mu je žao što je pet osoba skočilo kroz prozor prije negoli je vatra zahvatila njihov stan. "Trebalo nam je još desetak sekundi da napušemo uskočni jastuk pa posljedice njihova pada ne bi bile tako tragične", rekao je.

Pročitajte više