Amerikanac zbog prodaje paketića marihuane dobio doživotni zatvor, sada je oslobođen

Screenshot: YouTube/Free Documentary (nije fotografija događaja u članku)

VOJNI veteran koji služi doživotnu kaznu zbog prodaje marihuane vrijednosti manje od 30 dolara (oko 190 kuna) uskoro će biti pušten iz zatvora.

Derek Harris, koji je uhićen 2008. u Louisiani zbog prodaje 0.69 grama marihuane policijskom službeniku, nedavno je osuđen na doživotni zatvor, s time da je već odslužio devet godina zatvora.

Harris je prvotno bio osuđen na 15 godina, no 2012. je dobio doživotnu robiju prema Zakonu o opetovanim prijestupima koji omogućuje sucima da izriču strože kazne onome koji je već bio osuđivan.

No, tužitelji okruga Vermilion pristali su pustiti Harrisa na slobodu nakon što mu je vrhovni sud u Louisiani prošlog mjeseca odobrio novo ročište, piše CNN.

Uskoro na slobodi

Vrhovni sud u Louisiani složio se s Harissovom tužbom u kojoj je naveo kako nije imao "učinkovitu pomoć branitelja nakon izricanja presude" te je predmet vraćen na prvostupanjski sud.

"Okružno državno odvjetništvo složilo se da je Harris primio neučinkovitu pomoć nakon prvotnog izricanja presude i odredio mu manju kaznu", priopćio je Cormac Boyle, sadašnji Harrisov odvjetnik.

Boyle je također napomenuo da je Harris imao problem sa zlouporabom opojnih droga, koje je počeo konzumirati tijekom vojne operacije za vrijeme Zaljevskog rata 1990. godine.

Izjavio je za CNN da surađuje s popravnim odjelom u Louisiani oko puštanja Harrisa i kako se nada da će on uskoro biti na slobodi.  

Harris bi se trebao preseliti kod bliže obitelji u Kentuckyju i kazao je kako se raduje što će provesti vrijeme sa svojim bratom Antoineom i njegovom obitelji.

Pročitajte više