Meteorolozi do utorka upozoravaju na toplinski val, već od srijede kreće promjena

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Bruno Fantulin/PIXSELL

LJETNI ugođaj nastavit će se u sljedećem tjednu, nakon dužeg promjenjivog razdoblja. Kako u prognozi za HRT javlja Zoran Vakula, posebno će se nastaviti na srednjem i južnom Jadranu. 

Ipak, upozorava na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, ali dodaje i kako je opasnost samo umjerena. 

Nestabilnije prvo na sjeveru, kasnije i drugdje

Ipak, dodaje kako na sjeveru zemlje neće biti tako stabilno i vruće. Tako su mogući lokalni poslijepodnevni i večernji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Osim na sjeveru, mogući su u gorju, Posavini i unutrašnjosti Dalmacije, a kasnije u tjednu i drugdje. Poručuje i kako ne treba iznenaditi ni magla po nizinama u unutrašnjosti. 

Na moru će pak bura biti česta tijekom noći i jutra, najjača podno Velebita. 

Sutra na istoku mogući pljuskovi 

Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a pripremio je detaljniju prognozu za dane pred nama. 

"I u nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vruće. Ujutro mjestimice moguća kratkotrajna magla. Tijekom dana uz umjeren razvoj oblaka mogući su kratkotrajni pljuskovi. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a najviša dnevna između 30 i 33 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo, poslijepodne i vruće, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme, ponegdje uz umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab.

I na sjevernom Jadranu sunčano i vruće, uz toplu noć. U gorskim krajevima uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Uz obalu u noći i ujutro umjerena i jaka bura tijekom dana će oslabjeti. Jutarnja temperatura od 15 do 17 °C, uz obalu između 21 i 25 °C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C, na moru između 32 i 35 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a noć uz obalu topla. Tijekom dana u unutrašnjosti ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu ujutro većinom slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, uz obalu između 23 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 35 °C.

Samo malo niža temperatura bit će na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme pa su ponegdje mogući kratkotrajni pljuskovi, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom."

Početkom tjedna vruće, ali sve nestabilnije

"Idućih dana na kopnu pretežno sunčano i vruće. Do utorka uglavnom suho, a u srijedu nestabilno s čestim pljuskovima i grmljavinom.

Na Jadranu obilje sunčanog i vrućeg vremena, a do utorka je i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje zbog vrlo toplih noći. U srijedu nestabilnije pa su na sjevernom dijelu mogući lokalni pljuskovi. Vjetar uz obalu slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni", prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Pročitajte više