KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Markotić najavljuje nove mjere, otkrila nova žarišta: "To su djevojačke, momačke..."

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

RAVNATELJICA Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas gdje je komentirala trenutnu situaciju oko koronavirusa. Najprije je komentirala broj oboljelih u Hrvatskoj zadnjih dana.

"Brojke su nešto bolje ili lošije, ali trend je silazan, vidjet ćete da je silazni trend od početka drugog dijela. Svakih par dana imamo neke nove pikove vezane uz različita žarišta", rekla je.

Kaže da je Hrvatska sigurna za turiste

Komentirala je i kako bi se turisti trebali ponašati.

"Definitivno, gotovo mjesec i pol dana je sezone i po svemu je jasno da smo sigurna zemlja. Nije bilo većih iskakanja među turistima, očito su oni koji dolaze vrlo odgovorni, a i turistički djelatnici su uvjereni da puno toga ovisi o sezoni", rekla je i dodala kako je problem u mlađim ljudima koji se zaraze noću u nekim zatvorenim prostorima te dodala kako se planiraju poduzeti mjere u vezi toga.

"Ta žarišta nisu toliko velika, to su okupljanja tipa svadbe, momačke i djevojačke te pojedini noćni klubovi. Pokušat ćemo na mjestima gdje postoje žarišta uvesti nove mjere i sigurnosne provjere da do toga više ne dolazi", dodala je.

Najavljuje nove mjere

Komentirala je i porast mladih zaraženih.

"To su bila veća privatna okupljanja, tipa svadbi i momačkih i djevojačkih večeri, i pojedinačnih noćnih klubova. Moramo uzeti u obzir da postoje i stotine onih koji paze da sve mjere budu provedene kako treba. Tako da ne možemo kažnjavati sve, ali ćemo pokušavati na mjestima gdje se pojavljuju žarišta uvesti dodatne mjere sigurnosti provjere i vidjeti kako poboljšati tu situaciju da se na tim mjestima više ne pojavljuju nova žarišta", kazala je.

Spustila se i dob zaraženih pa ih je sve više među mladima.

"Mladi definitivno nisu među najrizičnijim skupinama. Ali veliki broj njih sad je dosta popustio s mjerama. Dosta je tu kretanja, aktivnosti i slično. Naravno, što bude veći broj, veće su šanse da i tu bude ozbiljnih bolesti. Bitno je da mladi shvate da i sami mogu puno doprinijeti i pomoći zdravstvenom sustavu i jedni drugima. Oni su mnogo puta bili avangarda u teškim situacijama, vjerujem da će mladi ljudi to shvatiti, a uskoro ćete vidjeti, jedna skupina entuzijasta, profesora iz Osijeka i Slavonije priprema jedan jako zanimljiv školski program koji će se odnositi i na biosigurnost, biozaštitu i covid pa vjerujem da će mladi to svesrdno prihvatiti i pomoći svima nama u tome", kazala je. 

Kaže da je malo vjerojatno da su se njemački maturanti zarazili kod nas

Jesu li se njemački maturanti zarazili na Pagu?

"Oni su već oko trećeg dana u Hrvatskoj dobili simptome pa je slabo vjerojatno da su se zarazili kod nas. Zarazili su se ili tijekom putovanja busom ili prije", dodaje.

Komentirala je i cjepiva za koja kaže da su u igri jedno američko i jedno rusko.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više