Nijemci testirali tunele u Europi, Učki dali crveno svjetlo

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

JEDAN od najuglednijih autoklubova u svijetu, njemački ADAC, proveo je istraživanje o sigurnosti tunela u Europi. Tunel Učka je u tom istraživanju dobio crveno svjetlo, odnosno ocjenu prema kojoj ne ispunjava sigurnosne standarde.

ADAC je u istraživanju, koje se provodi već 20 godina, istražio sigurnost 16 austrijskih, talijanskih i hrvatskih tunela, dakle tunela u zemljama kroz koje većina njemačkih turista automobilima putuje na godišnji odmor. 

Navodi se da je Učka drugi najgori tunel u istraživanju.

Tunelu Učka, koji je dugačak više od 5 kilometara i ima samo jednu cijev, što bi se trebalo promijeniti tek 2024. kada bi trebala biti izgrađena i druga, ADAC najviše zamjera to što u tunelu nema ni jednog hitnog izlaza.

Također nema zvučnika ni vanjskih ulaza za spasioce. Zbunjujuće je za vozače da broj traka ispred tunela i u njemu nije isti. Sve to smanjuje sigurnost tijekom vožnje kroz tunel, navodi se.

Neprolazne ocjene dobili su i svi ispitani talijanski tuneli. 

Od hrvatskih su tunela istraženi još i Konjsko, koji se nalazi na A1, kao i Sveta Tri kralja na dionici A2, i oni su dobili zelenu oznaku, što znači da ispunjavaju sigurnosne zahtjeve.

Pročitajte više