KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Preko 70 novih, Zagrepčani se možda zarazili u klubovima na moru. Umro Talijan

Foto: Dino Stanin/PIXSELL, Index

HRVATSKA je jučer zabilježila novi porast broja novih slučajeva u odnosu na dan ranije.

Nacionalni stožer u petak je naime objavio kako u posljednja 24 sata broj novozaraženih iznosi 62, no dobra je vijest kako jučer nismo imali preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5466 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 155 preminulo, a 4758 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2052 osobe. Do danas je ukupno testirano 126.410 osoba, od toga 1093 u posljednja 24 sata.

Njemački i talijanski mediji jučer su objavili vijest kako su desetero njemačkih maturanata i dvije talijanske maturantice zaraženi na Pagu. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, pak, tvrdi kako za to nema dokaza, no to je bilo sve što je kazala govoreći o tom slučaju. 

U domu za starije u Vinkovcima, koji je postao žarište, 6 je novih slučajeva - zaražena su 4 korisnika i 2 djelatnika.

Najviše novooboljelih jučer bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to osam iz Splita, četiri iz Sinja, po dvije iz Makarske i Gradca te po jedna osoba u Kaštelima, Trilju, Podstrani i Segetu.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin rekla je u petak da je u noćnim klubovima potrebno pojačati epidemiološke mjere zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom povezanih s boravkom u njima.

Jutros lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

STANJE PO ŽUPANIJAMA
(na popisu su samo županije koje su danas objavile podatke)

  • Sisačko-moslavačka - 0 novih
  • Virovitičko-podravska - 0 novih
  • Osječko-baranjska - 6 novih
  • Istarska - 0 novih, 1 preminuli
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Primorsko-goranska - 6 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 11 novih
  • Grad Zagreb - 12 novih
  • Zagrebačka - 4 nova
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Varaždinska - 1 novi
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Ličko-senjska - 2 nova
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Splitsko-dalmatinska - 18 novih
  • Zadarska - 2 nova
  • Karlovačka - 2 nova

Ukupno dosad: 72

> Stožer: Imamo 77 novozaraženih, dvije osobe umrle

OBJAVU NOVIH PODATAKA PRATILI SMO IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

13:33 U Karlovačkoj županiji je dvoje novooboljelih.

"Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 72 testiranja u OB Karlovac i 11 testiranja u OB Ogulin. Pristigla su 2 pozitivna nalaza. Obje osobe su iz Karlovca. U tijeku je epidemiološka obrada", priopćio je lokalni stožer.

U Karlovačkoj županiji su od početka epidemije od covida-19 oboljele 103 osobe. Trenutno se u OB Karlovac na hospitalizaciji nalazi jedan (1) pacijent.

S današnjim danom je mjera samoizolacije izrečena za 43 osobe.

13:26 Dvije su osobe pozitivne na koronavirus na području Zadarske županije, a riječ je o mlađim muškarcima iz Zadra i Benkovca, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

S jučerašnjim danom izliječene su još dvije osobe, a na covid-odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je troje pacijenata.

Aktivni nadzor provodi se nad 141 osobom, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

13:07 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 288 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 18 novooboljelih osoba pozitivno na covid-infekciju i to iz Splita 7 osoba, iz Imotskog 1 osoba, iz Makarske 4 osobe, iz Sinja 2 osobe, iz Baške Vode 1 osoba, iz Otoka 1 osoba, iz Prološca 1 osoba i iz Runovića 1 osoba.

Uz 18 novooboljelih pozitivne su i dvije osobe s područja grada Zagreba.

Od ukupnog broja novooboljelih njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 12 epidemiološki obrađuju. 558 osoba nalazi se u samoizolaciji. 15 covid-pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze 4 osobe stranog državljanstva.

13:04 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom (područje Općine Đurmanec) te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 10.

12:58 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od covida-19. Jedna oboljela osoba je s područja grada Novalje i bliski je kontakt ranije oboljele osobe. Druga oboljela osoba je s područja općine Donji Lapac kojoj je po povratku iz Srbije potvrđen virus.

Na području grada Novalje potvrđen je jedan slučaj oboljele osobe iz druge županije koja je smještena i koristi izolaciju u privatnom objektu. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Ukupno su od covida-19 oboljele 34 osobe od čega su 4 aktivna slučaja, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 23 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštovanje izrečenih mjera, javlja stožer te županije.

12:56 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije od danas nema aktivnih slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji su još tri osobe. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja oboljenja.

Stožer je pozvao građane da se i dalje odgovorno ponašaju i pridržavaju mjera.

12:14 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Oboljela je žena srednjih godina, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe te se u vrijeme pojave simptoma nalazila u samoizolaciji. S obzirom na blagu kliničku sliku, liječi se kod kuće.

U istom razdoblju su se oporavile dvije nove osobe, jedna osoba otpuštena je iz bolnice, a jedna iz kućne samoizolacije.

Na današnji dan u Varaždinskoj županiji je 8 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su dvije osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a šestero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 68 slučajeva zaraze, a 12 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno su 22 osobe, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba.

12:06 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je da u toj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a trenutačno je aktivno pet slučajeva zaraze. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih sumnjivih osoba.

12:02 Na području Šibensko-kninske županije registrirane su dvije novooboljele osobe.

11:51 U protekla 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirana je 41 osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

11:37 U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je na području županije trenutno aktivno 37 slučajeva, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije je do danas u 11 sati evidentirana 261 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. 

U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 37 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 213 osoba, a 11 ih je umrlo.

Od potvrđenih slučajeva, tri su nova u ispostavi Zavoda Velika Gorica i jedan u ispostavi Samobor za područje Svete Nedelje, stoji u priopćenju. 

10:33 U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva 150, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Posljedično tome, za 40 osoba određena je mjera samoizolacije.

Četiri su osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, tri osobe su kontakti oboljelih osoba, za jednu je novooboljelu osobu epidemiološka obrada u tijeku, a kod četiri novooboljele osobe moguće je izlaganje u noćnom klubu na godišnjem odmoru u Vodicama, Novalji i Makarskoj. 

Od navedenih, jedna je osoba strani državljanin. Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronavirus. U Gradu Zagrebu trenutno je 150 aktivnih slučajeva i 366 aktivnih samoizolacija, stoji u priopćenju. 

10:19 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na covid-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje, 2 osobe iz Andrijaševaca, 1 osoba iz Novih Jankovaca i 1 osoba iz Vrbanje).

10:10 Šestero je novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Svi su novooboljeli kontakti ranije oboljelih osoba te su bili u samoizolaciji.

10:01 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. 

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 180, dok je broj aktivnih slučajeva dvadeset (20). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 75, javlja lokalni stožer koji poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a.

09:45 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na covid-19. Nema novozaraženih.

Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 37 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 116 osoba. 

U Općoj bolnici Pula od posljedica osnovne maligne bolesti preminula je jedna covid-19 pozitivna osoba, državljanin Italije, 1948. godište.

09:40 U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije šest osoba je postalo pozitivno na koronavirus, a u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukupno je testirano 148 uzoraka. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Đakova i Našica, javljaju iz osječko-baranjskog stožera. 

U KBC-u Osijek kao respiracijskom centru cijele Slavonije i Baranje hospitalizirano je ukupno 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru.

Jučer je mjera samoizolacije određena za 18 novih kontakata oboljelih, a trenutno je u samoizolaciji ukupno 216 osoba. Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a u 19 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

09:19 Deveti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 26 testiranih osoba svi su bili negativni na koronavirus. Broj trenutno aktivnih slučajeva na području županije je šest jer se jedna osoba oporavila, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih od početka epidemije je trenutno 2351. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba uključujući i zaražene. Podsjetimo, od početka epidemije covid-19 na području Virovitičko-podravske županije 31 osoba je zaražena koronavirusom. Od toga, šestero je trenutno aktivno, dvadeset i četiri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo.

08:48 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. "I dalje molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera", poručili su iz sisačko-moslavačkog stožera. 

Pročitajte više