Crnogorski epidemiolog: Danima je zaraženo 15 posto testiranih, došli smo do granice

Foto: EPA

CRNA GORA se u borbi protiv koronavirusa nalazi u prijelomnom trenutku i sada bi se epidemija trebala početi smirivati, rekao je u petak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša objavljujući da je covid-19 potvrđen kod 69 osoba u posljednja 24 sata.   

"Danima se događa da je broj zaraženih na razini od 15 posto testiranih, što govori da smo došli do granice gdje je prijelomni trenutak i da će se epidemija najvjerojatnije početi smirivati. To zavisi samo o našem ponašanju koje uvjetuje širenje infekcije", rekao je Mugoša.

On je priopćio da je od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata umrla jedna osoba, odnosno ukupno 52 od sredine lipnja.

"Ukupan broj aktivnih slučajeva covida-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1192, a na 100 tisuća stanovnika to je 189", priopćio je Mugoša naglasivši da se broj aktivnih slučajeva od kraja prošlog mjeseca prepolovio. No, kako je rekao, pred crnogorskim epidemiolozima je novi izazov, turisti koji će doći otvaranjem granica za zemlje istočne Europe.

"Imamo još jedan izazov. To je turizam. Naša ekonomija se puno oslanja na turizam, dolazit će nam turisti, izazovi su veliki, napravili smo dobar plan i ja se nadam da ćemo uspjeti realizirati sve da očuvamo zdravlje stanovništva", rekao je Mugoša.

Crna Gora je početkom tjedna dopustila ulazak u zemlju bez ikakvih uvjeta državljanima Rusije i Azerbejdžana, a na takozvanu zelenu listu prije dva dana dodala je i Ukrajinu.   

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da je crnogorski Institut za javno zdravlje dao suglasnost za održavanje izbora kada su samo dvije svadbe izazvale više žarišta s nekoliko stotina zaraženih, Mugoša je rekao da se izbori i svadbe ne mogu uspoređivati te da su izbori, za razliku od svadbi, "kontrolirani ambijent gdje je sve točno propisano". Ako se poštuju mjere, ne bi trebalo biti problema, kazao je.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. kolovoza.

Pročitajte više