Detalji ubojstava u Plaškom: Supružnici ljudima u piće ubacivali antipsihotik

Plaški Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KARLOVAČKA policija uspjela je razriješiti godinu dana star zločin. 

Izvanbračni supružnici su antipsihoticima koje su tajno ubacili u piće otrovali tri osobe u jednom kafiću u mjestu Plaški. Dvije osobe su preminule, a jedan muškarac je preživio zahvaljujući brzoj intervenciji liječnika.

"Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 60-godišnjak i 32-godišnjakinja u razdoblju od 26. veljače do 28. travnja 2019. godine počinili dva kaznena djela teškog ubojstva na štetu 81-godišnjaka i 51-godišnjaka na području općine Plaški, tako što su iskoristili njihovu nepažnju za vrijeme boravka u ugostiteljskom objektu te im u alkoholno piće ubacili tvar - klozapin - antipsihotik, uslijed čega je došlo do smrtne posljedice. Također su osumnjičeni počinili i kazneno djelo - teško ubojstvo u pokušaju na štetu 61-godišnjaka, počinjeno na identičan način, a kojem je pravovremenom liječničkom intervencijom spašen život", priopćila je danas policija.

>> Starcu u Plaškom u piće ubacili tvar koja ga je ubila, druga žrtva se jedva izvukla

Ubojice su otkrivene nakon što je policija naredila ekshumaciju i obdukciju osoba koje su preminule pod čudnim okolnostima. Tu se sve počelo raspetljavati.

Dva muškarca koja su otrovali i jedan kojeg su pokušali bili su alkoholizirani, skloni neurednom životu.

60-godišnjak je na kraju uhićen tek jučer, dok je njegova partnerica zbog drugih kaznenih djela već bila u zatvoru.

"Osumnjičeni muškarac je taj koji je bio korisnik tih lijekova i koji je bio upoznat s djelovanjem lijeka i s mogućnošću da bi alkohol i lijek mogao izazvati smrtnu posljedicu", kazao je za RTL načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

Motiv je nepoznat

Ono što cijelom slučaju daje dodatnu dozu zbunjivanja jest to što jasnog motiva nema. To bi, smatra policija, trebalo utvrditi psihijatrijsko vještačenje.

"Počinitelji s oštećenima nisu u nikakvoj vezi, izuzev što su i jedni i drugi vrlo često konzumirali alkohol, to je njihova jedina veza. I u pravilu su se poznavali. Ali motiv nije bio nikakav njihov prethodni odnos koji bi bio svađa ili neki drugi tip odnosa gdje bi to možda motiviralo počinitelje da naprave to što su napravili", rekao je Bratić.

Klozapin, koji su ljudima ubacivali u piće, lijek je koji pripada skupini antipsihotika. Namijenjen je liječenju shizofrenije i ne smije se miješati s alkoholom.

U raspetljavanju cijelog slučaja policiji je pomogao jedini preživjeli jer sve do tada su se dvije ranije smrti vodile kao nerazjašnjene.

Policija je pregledala i snimke videonadzora u kafiću te su napravljena razna vještačenja i boca i čaša. Na kraju je kod osumnjičenih pronađen i sporni lijek. 

Pročitajte više