UZNEMIRUJUĆE Muškarac kod Daruvara divljački udara pse, pojavila se snimka

Foto: Animalex/Facebook

PROŠLI je tjedan udruzi Animalex, koja se bavi pravnom zaštitom životinja, stiglo nekoliko snimki mučenja tri psa i četiri štenca. Grozne snimke nastale su u selu Doljani kod Daruvara.

Građani su mučenje životinja prijavili daruvarskoj policiji, no dobili su odgovor da ovo kazneno djelo nije u njihovoj nadležnosti.

"Mi smo imali dojavu o mučenju životinja u Doljanima, no kako smo utvrdili da je na teren izašla veterinarska inspekcija, mi nismo izlazili. Za takve slučajeve nadležni su veterinarska inspekcija i komunalni redar", rekao je za Dnevnik.hr glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved.

Psi nisu oduzeti zlostavljaču

Slučaj je doista prijavljen veterinarskoj inspekciji, koja je isti dan izašla na teren, ali pse zlostavljaču nisu oduzeli. 

"Napravila sam u ponedjeljak dvije prijave, prvo je bila prekršajna prijava veterinarskoj inspekciji gdje sam spomenula sve uvjete i ozljede koje su prekršajne prema zakonu i prema kojima inspektor ima odmah oduzeti životinje", rekla nam je Iris Ban-Krošelj iz Animalexa.

Dodala je i kako je prijavila i da psi nisu cijepljeni ni čipirani, što su prekršaji kažnjivi novčanom kaznom većom od 20.000 kuna.

Inspektor je čipirao i cijepio dva psa, iako se ondje ukupno nalaze tri psa i četiri šteneta.

Inspektor tvrdi: Možda je pas ugrizao čovjeka

"Inspektor tvrdi, iako to nije moguće, barem prema fotografijama i snimkama, da baš taj video u kojem čovjek nogom gazi po glavi psa nije vidio, a za drugi video u kojemu čovjek tuče psa prutom, da je možda pas ugrizao čovjeka pa je to bila njegova reakcija. Ja sam rekla da ne ulazim u to jer se radi o kaznenom djelu", rekla je Ban-Krošelj za Index.

"Inspektor je također rekao da ne zna kome bi se životinje trebale uputiti nakon privremenog oduzimanja. Isto tako, izjavio je da će se štenci prodati za određeni iznos novca, što je dobro jer će onda biti novca za hranu za ostale pse", dodala je.

Podnesena je i kaznena prijava naslovljena na nadležno državno odvjetništvo ODO Bjelovar.

Pročitajte više