Washington uvodi sankcije hongkonškoj čelnici Carrie Lam

Foto: EPA

WASHINGTON je u petak objavio da uvodi sankcije za 11 hongkonških dužnosnika, među kojima je i čelnica izvršne vlasti Carrie Lam, optužujući ih da žele ograničiti autonomiju tog teritorija i "slobodu govora i okupljanja" njegovih stanovnika.

"Sjedinjene Države podupiru narod Hong Konga i upotrijebit ćemo sva sredstva i ovlasti kako bismo sankcionirali one koji ograničavaju njegovu autonomiju", rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju.

>> EU traži preispitivanje odluke o odgodi izbora u Hong Kongu

Među hongkonškim dužnosnicima kojima se uvode sankcije su načelnik policije, tajnik za sigurnost i tajnik za pravosuđe.

Vijest o uvođenju sankcija koje obuhvaćaju zapljenu imovine dužnosnika u Sjedinjenim Državama događa se u prilikama porasta napetosti između SAD-a i Kine, koja želi uspostaviti čvršću kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom koja po načelu "jedna zemlja, dva sustava" treba imati široku autonomiju do 2047.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je krajem lipnja Peking nametnuo Hong Kongu "ne samo da potkopava autonomiju Hong Konga nego i krši prava njegovih stanovnika omogućujući sigurnosnim službama kontinentalne Kine da potpuno nekažnjeno djeluju na tom teritoriju", upozorava američko ministarstvo financija.

Taj zakon uveden nakon višemjesečnih prosvjeda u 2019., kakvi nisu zapamćeni od 1997., kada je Hong Kong vraćen Kini, prodemokratski aktivisti nazivaju zakonskim instrumentom za gušenje svake kritike.

Pročitajte više