Vučić je stvarno opsjednut Hrvatskom, zaposlio je ljude da broje članke protiv njega

Foto: EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić održao je danas jednu od svojih uobičajenih presica.

Vučićeve presice već tradicionalno sadrže red monologa u kojima se Vučić predstavlja kao ultimativni zaštitnik i spasitelj Srbije te red pitanja režimskih medija koja otprilike izgledaju ovako: "Predsjedniče, zašto vas toliko napadaju, a vi ste tako sjajni?" Na to onda Vučić spremno odgovara da su napadi na njega zapravo napadi na Srbiju, da ga napadaju jer je uspješan i da će on to sve stoički podnijeti.

Bilo je tako i danas i baš kako je to i inače slučaj, dosta je govora bilo o Hrvatskoj. S time da je ovoga puta Vučić imao i povod - obljetnicu Oluje i odlazak srpskog potpredsjednika hrvatske vlade Borisa Miloševića u Knin. 

> Zašto je Vučić toliko opsjednut Hrvatskom?

"Trudio sam se da nijednom riječju ne kažem ništa loše o onima koji su izabrali da idu na proslavu. Mi smo imali skup tuge i žalosti i imali ste proslavu Dana pobjede. Oni su odlučili prisustvovati proslavi. Ja sam prije razgovarao s Pupovcem. Rekao sam mu da nemam što da se usuglašavam, njihova stvar. Oni donose odluku. Mislim da je to bila suviše važna stvar i da je trebalo da odluku donesu zajednički i sa Srbijom i sa Srpskom, ali su tu odluku donijeli sami, prije nego što su nas obavijestili. Formalno nisu, ali suštinski jesu", rekao je Vučić. 

A onda je Vučić, kako to i inače čini, napao hrvatske medije.

Vučiću smetaju hrvatski portali, našao je ljude da broje članke koji o njemu ne govore pozitivno

Najviše je napao hrvatske portale i to, kako je rekao, šest glavnih portala, koje nije imenovao. 

"Taj medijski linč o kojem govorite, ja vas molim da analiziram na jednostavan način... Pokažite mi jedan hrvatski medij koji je pohvalio ili rekao jednu pristojnu riječ za ono što se zbivalo na Rači. Nema ga. Protiv mene je njihovih šest udarnih portala u samo četiri zadnja mjeseca objavilo 1014 tekstova. Naši ljudi sad rade cijelu analizu koja će uskoro biti dostupna javnosti. Ako kažete da je to slučajno, da nije orkestrirano… Ajte, molim vas. Predugo sam u politici da bi takve besmislene priče prolazile", nastavio je ne preciziravši je li za brojanje članaka hrvatskih medija u kojima se ne piše pozitivno o njemu angažirao stranačke službe ili službe države Srbije.

A onda dolazi najbolji dio. Nakon što je na tko zna kojoj svojoj presici po redu pričao o Hrvatskoj i, što je još zanimljivije, opet napadao hrvatske medije - Vučić je ustvrdio da su Hrvati opsjednuti Srbijom i, valjda, njime.

Devedesetih huškao Srbe da se uhvate oružja, sad priča da je Oluja najveće etničko čišćenje u Europi

"Ovdje ste imali medije koji su, kao i Hrvati koji su četrdesetih i devedesetih svu hajku okrenuli protiv Srba, predsjednika Srbije kojega vide kao najveći problem, na čemu sam im zahvalan, dakle te kontinuirane, permanentne hajke u kojima nitko nikad nije rekao 'hajde stanite malo, zaustavite se, ljudi, ovo što radite nema baš mnogo smisla'. I da ste toliko opsjednuti Srbijom, s obzirom na to da oni govore da je netko opsjednut njima. Ja samo vama odgovaram na pitanje, nisu mi bili tema", objašnjavao je Vučić, no to ga nije obeshrabrilo da i dalje nastavi s temom Hrvatske. 

"Kažete da je bio linč na Miloševića, žao mi je ako je to tako, ja u tome nisam sudjelovao. Ali da me natjerate da pružim podršku za taj čin, niti hoću niti mi pada na pamet. Možete mi glavu skinuti, ali ja to nikada neću reći. Oluja je za mene najveće etničko čišćenje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Ako vi znate da ima neko veće, kažite mi koje je to. Ja znam da ima u Aziji, ima u Africi, ali u Europi ne znam za veće", rekao je Vučić.

Činjenicu da je ranih devedesetih po Hrvatskoj osobno huškao Srbe da sudjeluju u oružanoj pobuni koja je na koncu dovela do Oluje nije spominjao.

Evo još malo posla za Vučićeve brojače.

Pročitajte više