KORONAVIRUS

Norveške vlasti svojim građanima: Ne putujte u inozemstvo

Foto: EPA

NORVEŠKI ministar zdravlja preporučio je Norvežanima da izbjegavaju sva putovanja u inozemstvo, čak i u zemlje s malim brojem oboljelih od covida-19, kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze.

"U Norveškoj još ima malo zaraženih, ali vidimo povećano širenje zaraze u zemljama koje su imale kontrolu nad svojim situacijama", rekao je ministar Bent Hoie na konferenciji za novinare.

Premda nije članica Europske unije, Norveška je članica schengenske zone bez unutarnjih graničnih kontrola. Imala je neke od najstrožih ograničenja putovanja u Europi u ranoj fazi pandemije prije nego što ih je od lipnja postupno ukinula.

Vlada je uz to odlučila i da barovi i restorani više neće smjeti posluživati alkohol nakon ponoći, rekao je Hoie.

Vlasti će nove preporuke o nošenju maski objaviti 14. kolovoza, dodao je.

Maske u Norveškoj i u drugim nordijskim zemljama, za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, nisu obvezne u javnim prostorima.

Iznimka će biti putnici koji dolaze iz zemalja nakon kojih se mora u desetodnevnu karantenu, uključujući Francusku, Švicarsku i Belgiju.

Oni moraju nositi maske od trenutka prelaska granice ili dolaska u zračnu luku, dok ne dođu do kuće u kojoj moraju ostati u karanteni.

Premijerka Erna Solberg kazala je u četvrtak da će vlasti odgoditi planirano ublažavanje ograničenja i ponovno uvesti neke mjere kako bi se izbjeglo uvođenje potpune karantene.

Norveška, zemlja od 5,4 milijuna stanovnika, suočena je posljednjih dana s porastom broja zaraženih. U petak je imala ukupno 9468 slučajeva, 59 više nego dan prije, i 256 umrlih, po službenim podacima.

Pročitajte više