KORONAVIRUS

Deset njemačkih maturanata i dvije talijanske maturantice zarazili se koronom na Pagu

Ilustracija: Marko Dimic/PIXSELL, EPA

KAKO javljaju njemački mediji, deset njemačkih maturanata zarazilo se koronom u Hrvatskoj, na otoku Pagu. 

Talijanski Corriere della sera, pak, javlja kako su se i dvije talijanske maturantice zarazile na Pagu. 

Njemački mediji pišu kako su tamošnje zdravstvene vlasti otkrile novo žarište koronavirusa. Otkriveno je u distriktu Göppingen, sjeverno od Stuttgarta, a radi se o maturantima koji su se, kako njemački mediji javljaju, zarazili dok su bili na odmoru u Hrvatskoj.

Većina njih ima simptome.

Kako javlja T-online.de, koronavirus je potvrđen kod desetero maturanata i to nakon povratka iz Hrvatske. 

Njemački mediji: 10 maturanata se zarazilo na Pagu

Prema glasnogovornici distrikta Göppingen, najprije je otkriveno devet slučajeva, a naknadno i deseti. Većina maturanata ima simptome slične gripi, respiratorne probleme poput kratkog daha, ali i poremećaj osjetila okusa. 

"Svi su u samoizolaciji", rekla je glasnogovornica.

Osim toga, T-online.de javlja i kako su maturanti prve simptome primijetili po povratku s odmora. Na odmoru je bilo njih 15, a 50 osoba koje su im kontakti su u karanteni od dva tjedna. 

Maturanti su bili na otoku Pagu, a putovanje im je organizirala turistička agencija specijalizirana za party putovanja. 

Talijanski mediji javljaju da su zaražene i dvije talijanske maturantice

Talijanski Corriere della sera piše kako su zaražene dvije 18-godišnjakinje koje su se vratile iz Hrvatske. Bile su, pišu, također na Pagu, gdje su ljetovale u organizaciji jedne turističke agencije iz Brescie.

U sklopu ljetovanja bili su im planirani klupske večeri, festivali i više događaja, a s ostalim Talijanima odsjele su u apartmanima. 

Grupa se, piše Corriere, vratila 1. kolovoza i dvije 18-godišnjakinje se nisu osjećale dobro te su imale povišenu temperaturu. Test je pokazao kako je riječ o koronavirusu. 

Svi koji su putovali u organiziranoj skupini su sada u izolaciji, a talijanski epidemiolozi pokušavaju pohvatati sve kontakte. 

No T-online.de dodaje kako ima još zaraženih, koji su se vratili iz drugih zemalja i saveznih država Njemačke.

"Sve više oboljelih se vraća s Balkana"

Šef zavoda za javno zdravstvo distrikta Göppingen, Heinz Pöhler, naglasio je kako se koronavirus trenutno sve češće detektira kod osoba koje se vraćaju s Balkana.

"Ovaj slučaj jasno pokazuje rizik putovanja i partijanja tijekom pandemije te to kako se brzo virus može proširiti unutar grupe", prenosi Welt.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više