Ako razmišljate o pokretanju posla, obratite pozornost na ovo

Foto: 123RF, Huawei PR

MNOGI danas žele pokrenuti vlastiti posao i biti ''svoj šef'', no nažalost od toga i brzo odustanu. Imate li ideju za koju smatrate da bi mogla pronaći svoj put na tržištu, budite uporni. Uz dovoljno znanja, hrabrosti i poduzetničkog duha, velike su šanse da vaša ideja zaživi, no najvažnije je izgraditi dobre temelje budućeg biznisa. Pa krenimo redom.

Savjeti za uspješan početak

Na samom početku vrlo je važno da izbjegavate početničke pogreške. One su česte, a najčešće ih poduzetnici početnici rade zbog nedovoljno znanja i iskustva te nepoznavanja tržišta. To su najčešće pokušaji obuhvaćanja širokog tržišta umjesto fokusiranja na jedan tržišni segment te preusko definiranje poslovne ideje u kojoj se ide samo s jednim proizvodom, odnosno ne pripremaju se i oni alternativni. Kod nekih poduzetnika problem može biti i previše ideja zbog čega se teško fokusiraju te loše planiranje budžeta gdje se ne vodi računa o mogućim iznenadnim troškovima.

Stoga prvi korak nakon što definirate svoju poslovnu ideju i misiju treba biti istraživanje tržišta. Kako biste isplivali na površinu važno je vidjeti tko vam je konkurencija i što možete ponuditi drugačije i bolje u odnosu na njih. Na početku odmah razmišljate i o tome tko bi mogli biti vaši klijenti.

Ono čemu mnogi ne pridaju veliku pozornost jest odabir imena za tvrtku i/ili proizvod, i to je velika pogreška. Ime treba biti originalno, lako pamtljivo i upečatljivo stoga odvojite neko vrijeme kako biste izabrali ono najbolje. Dobar trik je i da sastavite popis s nekoliko prijedloga i pokažete ih svojoj obitelji, prijateljima i kolegama pa vidite koje je ime dobilo najviše pozitivnih reakcija.

Čim ste odabrali ime registrirajte ime tvrtke, domenu web lokacije i po potrebi odmah izradite i poslovne profile na društvenim mrežama. Bez obzira na to čime ste se odlučili baviti obavezno izradite web stranicu jer je to najlakši način da publika može doći do vaših proizvoda ili usluga.

Dobar poslovni plan pola je uspjeha

Na početku morate obavezno imati detaljan poslovni plan s razrađenom financijskom strategijom kako biste vidjeli je li vaša ideja isplativa, i u konačnici održiva. U njemu definirajte svoje prihode, troškove te profit. Treba li vam od početka pomoć oko vođenja poslovnih knjiga, angažirati možete neki knjigovodstveni servis, ali i koristiti neke besplatne aplikacije koje vam mogu pomoći u tome.

Upoznajte se i s državnim poticajima koji su namijenjeni mladim ljudima koji su se odlučili okušati u poduzetničkim vodama. Informacije o nepovratnim financijskim sredstvima možete dobiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a redovno pratite i stranice svog grada i županije kako biste reagirali na vrijeme pojavi li se neki sličan natječaj.

Na nekim stvarima nemojte štedjeti

Kako biste se probili na domaćem tržištu, a možda i globalnom, na početku napravite i detaljan marketinški plan. Najučinkovitije, ali i najpovoljnije oglašavanje za početničke biznise je ono na društvenim mrežama.

Angažirajte i grafičkog tehničara koji će vam izraditi logo za vašu tvrtku i/ili proizvod. Nemojte štedjeti na ovim stvarima jer je dobar vizualni identitet tvrtke među važnijim stvarima za privlačenje potencijalnih klijenata.

Dobro se organizirajte

Biti sam svoj šef ima puno prednosti, ali ima i nedostataka. Glavni među njima je teža organizacija vremena, posebno na početku novog biznisa pa se pripremite na radno vrijeme i od 10 sati.

Pripremu poslovnog plana možete odraditi i nešto laganije, uz par sati dnevno, želite li nastaviti raditi paralelno i na sadašnjem poslu. Često se savjetuje poduzetnicima početnicima koji nemaju veće ušteđevine za novi posao da najprije razvijaju ideju paralelno uz svoj posao i štede za svoj start-up.

Kako biste bili produktivni na svakom koraku, imajte svoj ured uvijek sa sobom. Naravno, ne mislimo doslovno. Uz novi MatePad Pro, prvi Huaweijev flagship tablet na našem tržištu možete uz sebe uvijek imati sve što vam je potrebno za poslati važan e-mail ili zapisati ideju koja vam je možda baš naišla van ureda.

Ovaj tablet ima samo 460 grama, a dodate li tipkovnicu, u tren oka se pretvara u mini laptop. Da je rad na ovom tabletu ugodan, potvrđuje i činjenica da ima certifikat TUV Rheinland instituta za nisko emitiranje plave svjetlosti pa zaslon manje zamara oči.

MatePad Pro dolazi s Kirin 990 procesorom koji je izrađen u 7nm procesu, a koji koristi i P40 serija. Početna memorijska konfiguracija je 6GB radne memorije i 128GB interne memorije, a memoriju možete proširiti koristeći nanoSD karticu. Uz ove moćne karakteristike na tabletu možete obavljati baš sve što vam je potrebno za pokretanje biznisa. Baterija se tableta u sat vremena napuni 80 posto pa ćete mirno moći raditi i izvan ureda kad god to poželite.

Ovaj tablet ima korisne značajke koje bi vam mogle pomoći u bržem obavljanju posla, a to će vam itekako dobro doći na samom početku pokretanja vlastitog biznisa. To su multiplikator aplikacija uz koji možete imati dva screena na zaslonu, Desktop mode uz koji zaslon možete pretvoriti u mini računalo i Multiscreen collaboration uz koji možete imati zaslon mobitela upaljen na zaslonu tableta. Više detalja pogledajte ovdje.

Aplikacije možete potražiti u AppGalleryju, Huaweijevoj platformi za distribuciju mobilnih aplikacija. Ondje se već nalaze mnoge popularne globalne i lokalne aplikacije poput onih pet najvećih banaka – Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb (PBZ), Raiffeisen banke (RBA), Erste banke i OTP Banke.

Uz MatePad Pro početak novog biznisa može biti lakši, a vi puno produktivniji. Plus, ni jedna ideja neće ostati nezapisana.

Pitajte za savjet i pomoć

Nitko ne zna sve, stoga ne oklijevajte ako trebate pomoć ili savjet oko nečega. Obratiti se možete svojim bivšim kolegama za koje znate da barataju znanjem iz područja koja su usko povezana s vašim biznisom ili osobama koje su nedavno također pokrenule svoj biznis. Njihovi savjeti mogu biti itekako korisni. Također, postoje i poduzetnički inkubatori koji pomažu poduzetnicima početnicima pa se uvijek možete i njima obratiti.

Počeci će zasigurno biti puni izazova, dinamični i često će vam sve to skupa biti naporno, no važno je da ne odustanete. Na početku možda nećete odmah zarađivati koliko biste htjeli, no budite strpljivi. Također, ne bojte se neuspjeha već učite iz svojih grešaka.

I zapamtite, i najveće putovanje počinje malim koracima. Vjerujte u sebe.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Huawei Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više