KORONAVIRUS U SVIJETU

Slovenski epidemiolozi: Prošli tjedan je više od pola uvezenih slučajeva iz Hrvatske

Ilustracija: EPA

PREMDA su zadnjih tjedana u Sloveniji za razliku od stanja od prije mjesec dana prevladavali lokalni prijenosi infekcija koronavirusa, u zadnje se vrijeme ponovo pojavljuju i "importirani slučajevi", pa i iz Hrvatske, upozorili su slovenski infektolozi.

"U zadnjem je tjednu od 21 importiranog slučaja njih nešto više od polovice bilo iz Hrvatske", kazala je u izjavi novinarima epidemiologinja nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, dodavši da to ne čudi jer u Hrvatskoj ljetuje ili boravi velik broj slovenskih državljana.

Takvi se importirani slučajevi najviše bilježe kod ljudi mlađih od 24 godine koji se u inozemstvu ne paze nego odlaze na masovna druženja i zabave gdje je mnogo ljudi pa je mogućnost zaraze toliko veća, naglasila je slovenska infektologinja.

Problematiziranje plaže na Zrću i tamošnjih klubova

Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze "importirani" slučajevi navela je otok Pag, rekavši da je riječ o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja gdje se ne pridržavaju pravila fizičke distance iako sam Pag nije problematičan s obzirom na to da broj potvrđenih zaraza među lokalnim stanovništvom nije velik.

Slovenski mediji ovih su dana opširno prenosili članke iz njemačkog i češkog tiska o svojim turistima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, posebno problematizirajući plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove.

U Sloveniji je u prethodna 24 sata sa 753 testiranja na koronavirus potvrđeno 10 novih slučajeva koronavirusa pa slovenski epidemiolozi procjenjuju da se zdravstveno stanje u državi glede covida-19 stabilizira i smiruje.

Što se tiče putovanja u inozemstvo koja nisu nužna, NIJZ je ponovno, posebno mlade ljude, u petak pozvao da se drže svih mjera koje propisuju lokalne vlasti i epidemiolozi te održavaju higijenu ruku i druge zdravstvene mjere kako bi smanjili mogućnost zaraze.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više