Vuk Jeremić: Pomirenje je nemoguće dok su na ključnim mjestima vinovnici rata

VUK JEREMIĆ, predsjednik Narodne stranke, izjavio je za N1 televiziju da je Hrvatska odabrala identitet države izgraditi na temelju akcije Oluja, u kojoj su nesumnjivo počinjeni ratni zločini nad Srbima.

Jeremić je dodao da će to predstavljati opterećenje za buduće odnose Hrvatske i Srbije te i za imperativ regionalnog pomirenja. 

"Od ogromne je važnosti da se okrenemo budućnosti i da, ne zaboravljajući svoju povijest i ono što je iza nas, pokušamo se okrenuti zajedničkom radu i dobrosusjedskim odnosima", rekao je Jeremić za N1. 

"Do pomirenja teško dok su na ključnim mjestima vinovnici ratnih razaranja"

Jeremić je dodao da je, međutim, regionalno pomirenje veoma teško ostvariti kada se na ključnim mjestima nalaze vinovnici ratnih razaranja i tragedija na Balkanu ili njihovi politički nasljednici.

"Diktatura je ogromna opasnost za nacionalne interese jer je to poredak u kojem je vlast oličena u jednom čovjeku spremnom da u obranu svoje vlasti napravi apsolutno sve baš kao što je Slobodan Milošević okrenuo leđa krajiškim Srbima kupujući tako ulaznicu za Dayton, a kroz Dayton za još četiri godine vlasti", rekao je Jeremić.

Jeremić je naglasio da je Srbija, kad je on bio ministar vanjskih poslova, Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnijela kontratužbu protiv Hrvatske za genocid čime je izbjegla nepovoljan ishod jer je taj sud odbacio obje tužbe. 

"Postigli smo efekt jer je tužba Hrvatske odbačena u potpunosti. Pored toga, tada smo na jednom mjestu skupili i precizno dokumentirali skup svih zločina počinjenih nad Srbima od 1991. godine do 1995. godine na teritoriju Hrvatske, uključujući i zločine u akciji Oluja. Ta arhiva je dostupna svima i bit će dostupna i budućim povjesničarima", rekao je Jeremić.

Jeremić kritizirao Haag

Jeremić je kritizirao Haški tribunal rekavši da je on za sve zločine počinjene nad Srbima na teritoriju Hrvatske "dosudio nula dana zatvora".

"Tada sam kao predsjednik Generalne skupštine UN-a sazvao visoku debatu o učinku Haškog tribunala i svih drugih međunarodnih kaznenih tribunala u procesu pomirenja naroda. Rusija je na temelju te rasprave predložila da na zahtjev Srbije u Savjetu sigurnosti UN-a uloži veto na financiranje daljeg rada Haškog tribunala. To sam prenio vlastima u Beogradu, ali Srbija to nije tražila od Rusije", kazao je Jeremić.
 

Pročitajte više