25. OBLJETNICA OLUJE

Ovo su najvažnije poruke Gotovine, Milanovića, Plenkovića i Miloševića

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

TIJEKOM današnjih govora u Kninu prilikom obilježavanja 25 godina od Oluje, najviši hrvatski dužnosnici uputili su nekoliko poruka koje se tiču hrvatsko-srpskih odnosa, žrtava s obiju strana te značenja Oluje iz današnje perspektive.

Plenković: Žalimo za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane

U svom obraćanju premijer Andrej Plenković dosta je pozornosti posvetio civilnim žrtvama koje su stradale u ratu bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, te odnosu između Srba i Hrvata.

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu s brojnim nedužnim civilnim žrtvama, žalimo zbog svih stradalih, osobito civila. I ne samo Hrvata nego i Srba i svih drugih nacionalnosti", rekao je Plenković.

"Žalimo i za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane kojih je, na žalost, bilo. Jer legitimno pravo na obranu ne može i nije opravdanje za nedjelo te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata. Svjesni smo isto tako da je naša pobjeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koje ponajprije povezuju s odlaskom dijela srpskog stanovništva, iz njihovih domova, zavičaja na dotad okupiranim područjima. Dok je za većinu Hrvata to ponajprije bio prisilan zbjeg koji su organizirali i naredili kninski pobunjenici, za mnoge Srbe to je i dandanas zbjeg pred hrvatskim snagama", rekao je Plenković te zaključio da je danas vrijeme da sagledamo složenost tadašnjih zbivanja. 

"Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda već i svršetak rata koji je stvorio uvjete za njihov povratak u Hrvatsku", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama neovisno o nacionalnosti.

"Pijetet prema tisućama nedužnih hrvatskih žrtava od Vukovara do Dubrovnika preko Voćina, Saborskog i Škabrnje. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama od Paulin Dvora do Varivoda...", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako se pokazivanjem pijeteta prema srpskim žrtvama ne dovodi u pitanje legitimnost rata i Oluje niti se umanjuje pobjeda, već se pokazuje velikodušnost pobjednika koji žali zbog posrtaja.

Dodao je i da to očekuje od srpskog dijela društva u odnosu na hrvatske žrtve.

"Iskrena pomirba može se graditi samo na istini koja se temelji na činjenicama", rekao je Plenković.

"Svi zločini koji ne zastarijevaju nastavit će se procesuirati", obećao je Plenković.

Milanović: Pobjeda nije pala s neba

Predsjednik Zoran Milanović u svom govoru naglasio je činjenicu kako je Hrvatska i njen odnos sa Srbijom u 25 godina odmakao daleko. Milanović je posebno istaknuo kako nije nužno da govorimo o "zajedništvu jer ono u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće".

Stoga je, rekao je Milanović, potrebno zajedno govoriti o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele, koje gledamo različitim pogledom.

"Bitno je da se probleme otvara, stavlja na stol", poentirao je Milanović.

Milanović je istaknuo i ulogu mladića koji su otišli u rat te činjenicu da je pobjeda rezultat rada, planiranja, koncentracije i inteligencije stotine tisuća ljudi. Naglasio je i kako ovaj rat nismo željeli i koji smo dočekali nespremni.

"Svi mi koji nismo u tome sudjelovali smo im dužni biti zahvalni", rekao je Milanović.

Grešaka je bilo, bilo je zločina

Govoreći o pobjedi Milanović je rekao da smo "trebali smo biti velikodušniji i organiziraniji".

"Nikad nismo potonuli u ponor moralne katastrofe. Grešaka je bilo, bilo je zločina", rekao je Milanović dodajući kako su one bile posljedica grešaka koje su kasnije ispravljene.

Zbog toga Milanović, kako je kazao, posebno cijeni nazočnost potpredsjednika vlade Miloševića na svečanosti u Kninu.

"Doći ovdje, pridružiti se Hrvatima u proslavi jednog datuma, to nije matematička linearna jednadžba, to nije nekakav algoritam, to je arhitektura srca", rekao je Milanović naglašavajući kako to nije mala stvar.

Predsjednik se u govoru založio i za poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa, u fazu odnosa u kojima će prevladavati konstruktivnost. Mi smo tu. Naša dobra vjera i volja postoji, želimo surađivati, želimo raditi i poslovati", rekao je Milanović te dodao da ti odnosi moraju biti bolji te da on radi na tome.

Milošević: Ovo je prvi korak prema boljoj budućnosti

Potpredsjednik vlade iz SDSS-a Boris Milošević prvi je politički predstavnik srpske manjine koji je sudjelovao u proslavi obljetnice Oluje. Prilikom davanja izjava novinarima naglasio je kako je njegov dolazak u Knin "zalog za budućnost i prvi korak u tom smislu".

"Smatram da ova vlada i parlamentarna većina imaju zadatak smanjiti i smiriti tenzije u društvu, da svatko svojim primjerom svjedoči kulturi mira, da svatko svojim doprinosom pridonese da gradimo društvo mira, tolerancije i dijaloga, da se prekine spirala mržnje kako se više nikad užasi rata ne bi ponovili. Društvo je sazrelo da čujemo jedni druge i da poštujemo jedni druge bez obzira na nacionalnost. Važno je da društvo prihvati da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje žrtve i svoja stradanja i da sjećanja na te žrtve moramo poštovati", rekao je Milošević, čija je odluka da dođe u Knin izazvala nezadovoljne reakcije desnih političara u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Za napade iz Beograda je rekao da su očekivani te da ih razumije kao govor ljudi koji su pretrpjeli bol ili diskriminaciju i nisu osjetili pravdu jer su morali otići sa svojih ognjišta te ustvrdio da u tom pogledu nikome ne zamjera.

Gotovina: Svaka žrtva neovisno o vjeroispovijesti ili narodnosti je nevina žrtva

Ante Gotovina se u svom govoru prisjetio onih koji su zaslužni za izgradnju Hrvatske vojske i uspjeh Oluje. Posebno se prisjetio i vojnika koji su dali svoje živote za Hrvatsku, kao i njihove obitelji.

Poručio je kako je potrebno misliti o boljem sutra, ističući da u budućnosti trebamo raspolagati znanjem, pa i kada se u nečemu ne slažemo.

"Naša povijest i sve ono što je prošlo su naše naučene lekcije. One trebaju biti sređene i na svom mjestu. To su iskustva koja danas živimo i danas smo bolji, jači, spretniji i spremni s optimizmom gledati što trebamo danas da bi bilo bolje sutra. O tome trebamo misliti - o boljem sutra", izjavio je Gotovina.

Najsnažnijom porukom danas ocijenio je onu koja govori da se s optimizmom gleda u budućnost i da se živi u miru i sigurnosti.

"Svaka žrtva neovisno o vjeroispovijesti ili narodnosti je žrtva, nevina žrtva. Mi o tome trebamo misliti. U svakom slučaju za onog koji je to počinio to je jedan veliki grijeh, ako je vjernik", naglasio je general Gotovina.

Pročitajte više