Obilježavanje Oluje u Puli: Istra i Pula trebaju biti ponosne na svoje branitelje

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

DAN pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je danas u Puli i Rijeci mimohodom branitelja kroz središta tih gradova.

U Puli je zbog epidemioloških mjera bilo puno manje sudionika nego prethodnih godina, njih stotinjak. 

Obilježavanje jednog od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti započelo je u pulskoj Katedrali gdje je služena misa, a potom su izaslanstva udruga branitelja, Istarske županije i Grada Pule položila vijence na Središnji križ na pulskom gradskom groblju te u Parku Franje Josipa, gdje je formirana kolona za mimohod. 

Gradonačelnik Pule: Drago mi je što smo i ove godine zajedno neovisno o novim okolnostima

Predvođeni stjegonošama koji su uz državni i županijski barjak nosili ratne stjegove jedinica, sudionici mimohoda prošli su kroz središte grada, a svoj put su završili u parku Doma hrvatskih branitelja. 

U mimohodu su u pratnji Puhačkog orkestra Grada Pule bile istaknute zastave jedinica koje su sudjelovale u ključnim akcijama u Domovinskom ratu, poput 119. i 154. brigade, specijalne postrojbe policije Bak Istra, 35. inženjerijske bojne te zastave drugih udruga.

"Drago mi je što smo i ove godine zajedno neovisno o novim okolnostima uzrokovanim koronavirusom i što mogu podijeliti osjećaj zahvalnosti i ponosa. Zahvalnost na ovom veličanstvenom mimohodu koji je unatoč epidemiološkim mjerama bio dostojanstven čime je Pula postala jedini grad u Hrvatskoj koji tako obilježava Dan domovinske zahvalnosti" , istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Dodao je kako "Istra, a time i grad Pula trebaju biti ponosni na sve branitelje iz Istre, na njihov ratni put koji je prošao bez ikakve mrlje". 

Istarski župan: Ovaj blagdan je vrijeme sjećanja na dan borbe za slobodu, neovisnost i demokraciju

Ustvrdivši kako se Danom pobjede, Danom domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja prisjećamo svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju moderne i demokratske Hrvatske, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin istaknuo je kako je ovaj blagdan vrijeme sjećanja na dan borbe za slobodu, neovisnost i demokraciju.

"Tih su dana postavljeni temelji današnje suverene Hrvatske, ravnopravne članice ujedinjene velike Europske unije. Cijena slobode bila je iznimno visoka, cijena slobode koju je platila Hrvatska bila je iznimno visoka jer je rat iza sebe ostavio poginule i teško ranjene branitelje, brojne civilne žrtve, razrušena i uništena mjesta te obitelji bez domova", poručio je Radin.

25 godina od Oluje obilježeno i u Rijeci

I u Rijeci je mimohodom zastava svih ratnih postrojbi Primorsko-goranske županije svečano obilježena 25. godišnjica vojno-redarstvene operacije Oluja. 

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja središtem Rijeke, od Trga 128. brigade Hrvatske vojske do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata održan je mimohod u kojem su se, nakon nositelja zastava, kretali predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i članovi državnih, županijskih i gradskih izaslanstava.

Na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata su vijence položila izaslanstva uz izvedbu uživo himne Hrvatske.

 

Pročitajte više