25. OBLJETNICA OLUJE

Plenković u Kninu: Žalimo za srpskim žrtvama zločina počinjenih s hrvatske strane

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

NA SVEČANOJ proslavi 25. obljetnice Oluje u Kninu su govorili Ante Gotovina, Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković.

Razvoj događaja iz minute u minutu mogli ste pratiti uživo na Indexu:

11:15 Program je zaključen akrobatskim letom skupine "Krila Oluje" Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

11:03 "U pobjedi smo trebali biti velikodušniji i organiziraniji nego što smo bili, ali nikad nismo potonuli u ponor moralne katastrofe. Bilo je grešaka i zločina i to zločina koji su nas kasnije koštali. Sve te priče o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, koje ne trpe racionalnu analizu, sve je to posljedica grešaka koje smo napravili činjenjem i nečinjenjem u prvih par mjeseci nakon pobjede. To nam je velika lekcija. Hrvatska država je kasnije ispravila tu grešku. I zato posebno cijenim dolazak Borisa Miloševića ovdje na proslavu, pridružiti se Hrvatima, to je arhitektura srca i to nije mala stvar. Dolazim do hrvatsko-srpskih odnosa. Ti odnosi su stotinama godina bili komplicirani. Bila je Jugoslavija koja nikad neće biti. Mi smo tu, postoji naša dobra vjera i dobra volja, želimo surađivati i raditi, želimo poslovati. Želimo znati da će sudovi i u Srbiji i u Hrvatskoj biti nepristrani, jer odnosi ta dva naroda su važni. Kad se međusobno prepucavamo, drugi nas uopće ne primjećuju. Ti odnosi moraju biti bolji, a ja ću kao hrvatski predsjednik dati sve što mogu dati da to bude bolje. Na drugoj strani je da to isto pokuša. I predsjednik vlade i sabora slično razmišljaju. Živjela hrvatska pobjeda, kao sunce visoka", rekao je Zoran Milanović. 

10:57 Slijedi govor Zorana Milanovića: "Čast mi je govoriti na 25. obljetnici oslobođenja Hrvatske. To je jako dugo razdoblje u životu jednog čovjeka. U 25 godina odnosi u svijetu se mijenjaju, a mi smo u tih 25 godina odmakli daleko. Više nismo isto društvo kao tada. O tome dobro govori i govor predsjednika vlade, nadam se da će se on pretočiti u stvarnost, da ćemo postati građansko i etičko društvo. 25 godina je voda duboka i vrijeme je da se u njoj ogledamo. Ne moramo nužno o zajedništvu, jer ono u demokraciji nije uvijek moguće, ali bitno je da smo zajedno. Bitno je da se razgovara, bitno je da se probleme otvara. Neću ponavljati ono što je već rečeno u ranijim govorima, jer sve što je rečeno je dobro. Govorit ću o dvije stvari: O etapama našeg puta do pobjede i o nečemu što je ovdje uvijek bio veliki teret, a to su odnosi Hrvata i Srba. .Jedan veliki državnik je prije puno godina opisao put svoje države do pobjede: 'U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja'. Kako univerzalno i kako primjenjivo na naš put. Nama je rat nametnut, napali smo nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se nitko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljude. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali smo dužni biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rata", rekao je Milanović. 

10:53 Nakon Andreja Plenkovića govori predsjednik sabora Gordan Jandroković: "Proslavimo današnji dan dostojanstvo, s radošću i s ponosom".

10:44 "Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata. Na kraju, treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska ili srpska. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime ne dovodimo u pitanje pravednost i legitimnost Domovinskog rata. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobjednika, koji i nakon svega žali za zločinima. Isto to očekujemo od predstavnika Srba u Hrvatskoj, koji moraju jasno iskazati pijetet prema hrvatskim žrtvama. Hrvatsko društvo mora ići naprijed, pomirba se mora temeljiti na činjenicama i na pravdi za sve žrtve. Svi oni zločini koji ne zastarijevaju nastavit će se procesuirati", rekao je Plenković.

10:40 "Tada su stvoreni uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Istovremeno, Oluja je razbila obruč oko bihaćke enklave, oko ljudi kojima je prijetila sudbina Srebrenice. Oluja je stvorila uvjete i za oslobođenje velikog dijela BiH te otvorilo prostor za Daytonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH. Zbog svega toga, Oluja, koja je izvedena na našem teritoru, bila je pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna. Ona je bila vrhunac svih napora za oslobođenje Hrvatske i stoga je s pravom možemo smatrati našem najvećom pobjedom. Drugi osjećaj koji nas obuzima je zahvalnost prema hrvatskih braniteljima. Da bismo zaštitili njihovo dostojanstvo, donijeli smo zakon o braniteljima i članovima njihovih obitelji. Naša je dužnost da neumorno nastavimo tragati za nestalim hrvatskim državljanima", rekao je Plenković.

10:37 Nakon Gotovine govori premijer Andrej Plenković: "Svima čestitam Dan domovinske zahvalnosti. Današnji dan obilježavamo u znaku pobjede, zahvalnosti i ponosa, prožet je pomirbom i pijetetom, koji su temelji hrvatske budućnosti. Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina. Pobjedu u ratu najbolje simbolizira slika Franje Tuđmana koji dan nakon oslobođenja Knina ljubi hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi. Taj trenutak i danas u svima nama budi jake emocije, osjećaj ponosa i duboke zahvalnosti, jer je značio da je rat završio i da se prognani mogu vratiti svojim domovima. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez pobjede. Oluja je pobijedila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića".

10:33 "Ono, za naš narod sudbonosno vrijeme, zauvijek nas je povezalo. Pod vodstvom prvog predsjednika Franje Tuđmana, Gojka Šuška, svih načelnika glavna stožera, od Bobetka preko Tusa do Červenka, u posebno nepovoljnim okolnostima gradili smo Hrvatsku vojsku sposobnu obraniti se, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za mir. Žrtve života mladih vojnika i onih koji su izgubili svoje zdravlje u kolektivnoj su svijetu našeg naroda. S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja. S dubokim poštovanjem pozdravljam vas, drage obitelji poginulih. Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite povijesti, jači smo, bolji ljudi, spremni s optimizmom raditi danas za bolje sutra u novom poglavlju. Ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska se gradi i razvija u modernu hrvatsku demokraciju, državu koja brine o najmanjima i najpotrebitijima, oni su ogledalo našeg društva. Oni uživaju u jednakosti i slobodi, imaju jednaka prava i jednaka obaveze. Ostvarit ćemo postavljene ciljeve i znat ćemo odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo. Na tom putu želim nam uspjeh uz božju pomoć", rekao je Gotovina. 

10:31 "Četvrt stoljeća prošlo je od Oluje, operacije koja je odredila budućnost naše domovine. Imam čast obratiti vam se danas", rekao je na početku svog govora Ante Gotovina.

10:15 Milanović, Plenković, Jandroković i Gotovina položili su vijenac na spomenik poginulim braniteljima.

10:12 Kreću pozdravi dobrodošlice državnom vrhu koji su popraćeni aplauzom. Pljesak su dobili sva pročitana imena državnih dužnosnika i ratnih veterana, pa tako i ona umirovljenog generala Ante Gotovine i SDSS-ovog potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, baš kao i predsjednika Zorana Milanovića.

10:08 Čitaju se imena branitelja koji su ubijeni i nestali u akciji Oluja, nakon čega je uslijedila minuta šutnje i prelet MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznad kninske tvrđave.

10:00 Pripadnici HOS-a sa svojim obilježjima i zastavama 5 pokušali su doći do glavne bine, do središnjeg dijela Trga Ante Starčevica u Kninu, ali 100 metara prije zaustavljeni su od strane kordona vojne policije i specijalne policije

9:54 Hrvatska vojska ispaljuje 25 počasnih topovskih plotuna povodom 25. obljetnice Oluje.

9:51 U Kninu je i mostovac Miro Bulj, koji je rekao kako je "normalno da predstavnici hrvatske vlade budu u Kninu, a ne na četničkom derneku u Bačkoj Palanci", aludirajući na dolazak SDSS-ovog potpredsjednika vlade Borisa Miloševića u Knin. Opširnije...

9:48 Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine. U Knin je danas stigla cijela Vlada i brojne braniteljske udruge. Na Trgu dr. Ante Starčevića će položiti vijence i zapaliti svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" nakon čega će se u spomen na poginule i nestale branitelje u toj akciji položiti 25 crvenih ruža.

9:42 Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske nakon čega je započelo čitanje povjesnice VRO "Oluja". Prema programu je predviđeno ispaljivanje 25 počasnih plotuna, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika VRO "Oluja", minuta šutnje, te prelet borbenog zrakoplova MiG 21.

9:38 Predsjednik RH Zoran Milanović stigao je u Knin, održao smotru počasne postrojbe, nakon čega bi bi trebao održati govor. Očekuju se i govori premijera Andreja Plenkovića i generala Ante Gotovine. Na kninskoj tvrđavi podignuta je velika hrvatska zastava.

9:34 Aferama opterećeni HDZ-ovac Josip Đakić u Kninu je rekao da je dolazak SDSS-ovog potpredsjednika vlade, Borisa Miloševića, "doseg koji smo očekivali dugo, ali i priznanje da je to bila pravedna operacija koju je hrvatski narod trebao izvesti". Opširnije...

9:04 U Knin je stigao i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras koji je na obilježavanju Bljeska u Okučanima bio u majici HOS-a, a zbog čega je predsjednik države Zoran Milanović otišao s obilježavanja. Maras je danas u majici specijalne policije, no u njegovom društvu je nekoliko muškaraca s grbom HOS-a, javlja N1.

9:02 Premijer Plenković je jutros na Twitteru čestitao obljetnicu Oluje: "Današnji državni blagdan više je od sjećanja na jednu dobivenu bitku. Njih je u povijesti bilo mnogo, ali nijedna nije odredila sudbinu hrvatskoga naroda i domovine kao što ju je odredila vojno-redarstvena operacija 'Oluja'. Ulaskom Hrvatske vojske i policije u kraljevski Knin 5. kolovoza 1995. stoljetni san slobodne i samostalne države mnogih naraštaja Hrvata postao je stvarnost. Zato je ovaj dan kruna naše povijesti. U njemu su sabrane sve naše bitke, svi stjegovi naše borbe za slobodu ponosno se vijore u bojama hrvatske državne zastave na vrhu kninske tvrđave. Srdačno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja."

8:56 U Kninu se pojavio Josip Đakić, notorni HDZ-ovac opterećen nizom afera. Opširnije...

8:45 Obljetnicu Oluje na Twitteru je čestitala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Opširnije... 

8:30 Proslava će se ove godine održati uz epidemiološke mjere i prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj, Borisa Miloševića. Ovo je cijeli plan proslave

8:15 Očekuje se dolazak cijele Vlade i veteranskih udruga, a govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održat će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni general Ante Gotovina.

Pročitajte više