Prije 29 godina JNA je napravila pokolj u Dalju, ovo je priča jedinog preživjelog

NA DANAŠNJI dan prije 29 godina, 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite poginuli su braneći policijsku postaju u Dalju i to nakon što su se odbili predati agresorskoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Ukupno je bilo 39 osoba.

U mimohodu, postavljanju vijenaca i paljenju svijeća na čelu s ministrom Davorom Božinovićem bio je i Josip Čičak, jedini preživjeli u tom stravičnom napadu koji je ispričao detalje ove bitke.

U cik zore prije točno 29 godina krenuo je napad na stanicu, priča tada 31-godišnji pričuvni policajac Čičak. Kada su se odbili predati, cijela zgrada policije, ali i veći dio Dalja, sravnjen je sa zemljom.

"Uvukao sam se u jedan svinjac"

"Uvukao sam se u jedan svinjac. Nije bilo svinja, bile su neke stare stvari, ja sam se uspio sakriti. Poslije su oni došli u tu ulicu, odmah iza policije, 50 metara naprijed, došli su jesti. Sve sam ih vidio kroz fugne, a ne možeš ništa. Jednostavno nisam smio disati, a nisam ni znao u onom momentu da sam bio i ranjen", prepričao je Josip u razgovoru za RTL.

Iako ranjen u glavu i nogu, uspio je preskočiti dvorišni zid. Dva je dana bio skriven i gledao one koji su presudili njegovim suborcima.

Već je tada znao, njegovi su prijatelji pogubljeni.

"Nas je sila napala. Cijeli novosadski korpus iz Srbije, tako da nismo imali nikakve šanse, ali opet, nismo se htjeli predati jer onda bi bio masakr. Poslije kad su tenkovi opalili u nas tri granate, jednostavno nismo imali šanse nikakve", ispričao je Čičak.

Uhvatili ga bivši kolege

Na kraju su Josipa zarobili bivši kolege policajci koji su se priključili JNA.

"Nedostajalo mi je jedno 50 metara da izađem iz sela i onda su me uhvatili, kiša je prestala. Uhvatili me moji kolege s kojima sam se družio. Poslije je došao i Arkan i ovaj i onaj i tako da jednostavno se ne možeš izvući. Onda su me tukli bez razloga. To su podzemni kabeli, oni telefonski. S tim su nas tukli, a ne znam što da kažem. Oči ispadaju", rekao je Čičak.

Slobodu je, nakon mučenja i ponižavanja, dočekao u razmjeni zarobljenika. No, kako su optuženi za zločin u Dalju umrli, Čičak i obitelji ubijenih pravdu nisu dočekali.

Božinović: Tenkovski projektil ubio je 39 ljudi

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je podsjetio da  su "1991. godine prije osnivanja Hrvatske vojske, policijske postaje imale vrlo značajnu ulogu u otporu neprijatelju."

"Policajcima ove postaje u pomoć su pritekli pripadnici Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještani Dalja. Tenkovski projektil koji je ispaljen toga dana na postaju prerano je ugasio čak 39 života – 20 policajaca, 15 gardista i četvorice pripadnika CZ-a. No, nisu računali da će zvjerstvo koje su ovdje počinili biti jedno od odlučujućih događaja za podizanje morala hrvatskog naroda u obrani i oslobađanju svoje domovine", rekao je Božinović.

Naglasio je kako trebamo biti ponosni na hrvatsku hrabrost, upornost i snagu zajedništva, jer je ova tragedija imala presudnu ulogu u daljnjem ishodu Domovinskog rata. Po njegovim riječima, obrana policijske postaje Dalj jedna je u nizu potvrda posvećenosti hrvatskih policajaca provođenju zakona, očuvanju ustavno-pravnog poretka, demokratskih vrijednosti i integriteta naše zemlje.

Za poginule su ispred daljske policijske postaje položeni vijenci. Osim ministra Božinovića, vijence su položili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Novinari su ministra Božinović u Dalju pitali o istragama ratnih zločina i o nestalim osobama, a on je odgovorio kako je istraživanje ratnih zločina i potraga za nestalima prioritet vlade RH, nadležnih ministarstava i drugih institucija. "Pri tome postoji intenzivna međuresorna suradnja koja je do sada već dala rezultate i siguran sam da će tako biti i budućnosti. Kad je riječ o Dalju, od ranije postoje kaznene prijave, a na tome se i dalje radi", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više