Cijeli dan velike gužve na cestama, na izlaz iz Hrvatske se čeka pet sati

Foto: Hina

ZBOG prometne nesreće u mjestu Grubine, na državnoj cesti Trilj-Imotski, promet je obustavljen i preusmjerava se lokalnim prometnicama, kod postaje Lučko kolona je duga oko dva kilometra, izvijestio je poslijepodne Hrvatski autoklub (HAK).

Pojačan je promet na cestama prema moru i prema unutrašnjosti. Na pojedinim dionicama autocesta - u blizini odmorišta, kod ulaza ili izlaza s autocesta, na prilazima turističkim središtima, na nekim graničnim prijelazima povremeno se vozi uz kraće zastoje.

No, negdje su gužve i znatno veće.

Kod naplatih postaja Lučko na izlasku s autoceste, Zagreb-Split-Ploče, u smjeru Zagreba, kolona vozila duga je oko dva kilometra. Kolona vozila kod čvora Zagvozd na izlasku s autoceste duga je oko 600 metara.

Šest kilometara duga kolona na izlazu

Na autocesti Zagreb-Macelj, kolona vozila kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru GP-a Macelj duga je oko šest kilometara. Kako kaže HAK-ova karta ažurirana u 16:35, na ovom se graničnom prijelazu čeka do pet sati.

Na autocesti Rupa-Diračje, na graničnom prijelazu Rupa u smjeru Slovenije, kolona je dugačka oko jedan kilometar. 

Pojačan je priljev vozila u trajektnim pristaništima prema sjeverno i srednjodalmatinskim otocima.

U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci za ovu sezonu rekordnih 90.000 putnika, ali puno manje nego lani

U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovaj će vikend prometovati oko 90.000 putnika, što je najmasovniji promet tijekom jednog vikenda ove godine.

"Ovaj vikend imamo najavljenih 165 slijetanja i isto toliko uzlijetanja zrakoplova koji će u oba smjera prevesti više od 30.000 putnika  što je rekordan ovogodišnji vikend promet", rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci.

Po njegovim riječima promet putnika prvog vikenda u kolovozu je oko 35 posto u usporedbi s lanjskim prvim vikendom u kolovozu.

"U prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili smo promet oko 277.000 putnika, a u kolovozu očekujemo promet oko 150.000 putnika, a to govori o porastu prometa s kojim smo mi zadovoljni s obzirom na okolnosti pandemije koronavirusa", rekao je Melvan. Očekuje kako bi i sljedeći vikend promet putnika u splitskoj zračnoj luci trebao biti sličan ovome.

"Prva dva vikenda u kolovozu su srce sezone", rekao je. Dodao je kako je splitska Zračna luka zrakoplovnim linijama povezana sa 60 destinacija diljem svijeta.

Voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić je za Hinu rekla kako prometna gužva u splitskoj Trajektnoj luci ovog vikenda podsjeća na gužve ranijih godina kad nije bilo pandemije koronavirusa.

"Ovaj vikend će kroz splitsku Trajektnu luku prometovati oko 60.000 putnika i 14.000 vozila, što je oko 60 posto prometa u usporedbi s lanjskim prvim vikendom u kolovozu", rekla je Ivulić.

Po njezinim riječima, zbog pojačanog prometa putnika danas su uvedene tri izvanredne trajektne linije na relaciji Split-Supetar, a bude li potrebno, ovog vikenda bit će uvedeno još dodatnih linija.

Kazala je kako su najbrojniji putnici iz Njemačke, zatim slijede Austrijanci, Poljaci, Česi i Slovenci, a stiglo je i nešto Talijana.

Pročitajte više

 

Pročitajte više