Milanović se založio da Rojsa skinu s crne liste SAD-a

Foto: Josip Regovic, Igor Kralj/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović založio se da se umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs skine s crne liste SAD-a, piše Večernji list.

Predsjednik Zoran Milanović na nedavno je održanom sastanku s 11 umirovljenih generala, kao što je već poznato, podržao njihovu inicijativu o odlikovanju postrojbi HVO-a.

No, javnosti je ostalo nepoznato da se pri kraju sastanka jedan od generala, a riječ je o Ljubi Ćesiću Rojsu, požalio na "svoj slučaj" koji datira još iz vremena najžešćih operacija haaškog tribunala, kada se njegovo ime našlo na "crnoj listi" State Departmenta, što je posljedično podrazumijevalo blokadu generalove imovine i svih tekućih računa te zabranu putovanja u SAD te Kanadu i Australiju.

Milanović se založio za njega

Riječ je o neriješenom slučaju iz područja Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija, koji datira otprije 15-ak godina, kada se na listi našao skupa s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda u Haagu s nje skinuta, ali ne i Rojsovo.

Proteklih dana Rojs je dobio potvrdu iz američkog veleposlanstva u Zagrebu da se postupa u vezi s njegovim slučajem, a nakon što se, kako potvrđuje i izvor s Pantovčaka, predsjednik Zoran Milanović ondje osobno založio za Rojsa, piše Večernji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više