U Španjolskoj u posljednja 24 sata najveći broj novooboljelih od 10. svibnja

Foto: EPA

U ŠPANJOLSKOJ je u posljednja 24 sata zabilježeno 580 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj od 10. svibnja, javlja CNN. Ukupan broj zaraženih u Španjolskoj tako je sada dosegao 258.855.

Aragon i Katalonija nova su žarišta zaraze

Fernando Simon, direktor tamošnjeg Centra za hitnu pomoć, rekao je danas na konferenciji da je došlo do “blagog uzlaznog trenda, i to ponajviše zbog izbijanja epidemije u Aragonu i Kataloniji”. Prema službenim podacima, više od 70 posto novih slučajeva dolazi iz Katalonije i Aragona.

40 posto zaraženih su sezonski radnici

Simon je potvrdio da u Španjolskoj još uvijek ima 158 aktivnih žarišta, no da su većina pod kontrolom. Naglasio je i da je samo 10 posto tih žarišta povezano sa sezonskim radnicima, no da oni čine 40 posto zaraženih.

“Moramo se naviknuti na izbijanje epidemije kod sezonskih radnika. Oni su radnici u ključnim zanimanjima te premda se izbijanja epidemije mogu staviti pod kontrolu, oni putuju iz regije u regiju te će zaraza oko ovih njihovih aktivnosti vjerojatno postati konstantom”, rekao je.

Smanjuje se prosječna dob oboljelih

Simon je dodao i da je prosječna dob među novim slučajevima smanjena na 46 godina za muškarce te 50 godina za žene. Tijekom vrhunca epidemije prosječna dob je bila 62 godine.

Broj umrlih od covida-19 u posljednja 24 sata je troje, dok je u posljednjih sedam dana preminulo devet ljudi. Do sada je u Španjolskoj od covida-19 umrlo 28.416 ljudi.

Pročitajte više