Koronavirus je srušio crnogorski turizam za više od 90 posto

Foto: EPA

U CRNOJ GORI sredinom srpnja boravi oko 12 tisuća turista, što je pad od 92 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, podaci su crnogorske turističke organizacije koje je u četvrtak prenio portal Vijesti.

Podatak o tako golemom padu turističkog prometa pokazuje da bi pad prihoda od turističke sezone mogao biti značajno veći u odnosu na prognozu crnogorske vlade iz lipnja, kada je procijenjeno da će prihod od turizma u odnosu na prošlu godinu, kada je Crna Gora zaradila 1,1 milijardu eura, pasti za 40 posto.

Prema toj prognozi pad gospodarstva u Crnoj Gori u 2020. bio bi 6,8 posto, a javni dug na kraju godine trebao bi dosegnuti 82,5 BDP-a.

U trenutku davanja te prognoze Crna Gora je bila zemlja bez ijednog slučaja covida-19, a nije se tijekom ljeta očekivao drugi val epidemije.

Međutim, Crna Gora je već pogođena drugim valom i trenutno u regiji ima najviše oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

Otkazuju se aranžmani za kolovoz

Crnogorsko ministarstvo turizma je krajem prošlog tjedna priopćilo da gotovo polovica hotela u Crnoj Gori nije otvorena za turističku sezonu te da je u ostalima popunjenost između 10 i 13 prosto.

Iz vlade je potvrđeno i da se otkazuju turistički aranžmani za početak kolovoza.

Crna Gora prva je u Europi nakon prvog vala pandemije iskorijenila koronavirus sa svog teritorija, te je početkom lipnja proglasila kraj epidemije.

Istodobno je otvorila granice, a iz crnogorske vlade najavljeno je da će turističku sezonu graditi na imidžu "corona-free" destinacije.

Ipak, koronavirus se ponovo pojavio sredinom lipnja, a donijeli su ga državljani Crne Gore koji su boravili u Srbiji, a u Crnu Goru su se vratili preko Bosne i Hercegovine kako bi izbjegli karantenu.

Prema podacima koje su u četvrtak objavile crnogorske zdravstvene vlasti, u toj je zemlji u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 60 osoba pa je ukupan broj oboljelih 1582, dok je broj aktivnih slučajeva u odnosu na 100 tisuća stanovnika 251.

Pročitajte više