Poljska oporba tvrdi da su predsjednički izbori održani u nedjelju neregularni

Foto: EPA

GLAVNA poljska oporbena koalicija objavila je danas da će pred Vrhovnim sudom osporiti rezultate predsjedničkih izbora od 12. srpnja koji su na čelo države ponovno doveli Andrzeja Dudu, uz potporu konzervativne nacionalističke stranke PiS.

Šef oporbe: Zatražili smo da se izbori proglase nevažećima

Građanska platforma, čiji je kandidat Rafal Trzaskowski s vrlo tijesnim rezultatom izgubio od Dude, govori o neregularnostima i navodnoj pristranosti javne televizije.

"Zatražili smo da se izbori proglase nevažećima", rekao je novinarima šef Građanske platforme Borys Budka. Izbori nisu bili "ni pravedni ni pošteni", dodao je Budka, rekavši da je čitav državni aparat kršio zakon kako bi dao potporu Dudi.

Duda je pobijedio u nedjelju s 51 posto glasova

Duda je pobijedio u nedjelju s 51 posto glasova, a njegov protukandidat Trzaskowski dobio je 49 posto.

Zastupnica ljevice Barbara Nowacka, članica Građanske platforme, rekla je da izbori nisu bili pošteni.

Elzbieta Witek, predsjednica donjeg doma parlamenta i članica stranke Pravo i pravda (PiS), rekla je da se "svatko ima pravo žaliti".

"Žalba će biti razmotrena", dodala je, izražavajući sumnju da bi to moglo utjecati na rezultate.

Vrhovni sud ima vremena do 3. kolovoza izjasniti se o valjanosti izbora

Po Ustavu Vrhovni sud ima vremena do 3. kolovoza izjasniti se o valjanosti izbora.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) rekli su u ponedjeljak da je glasanje zasjenjeno načinom na koji je javna televizija pratila kampanju. Mnogi drugi promatrači primijetili su da je javna televizija uvelike favorizirala Dudu.

Dudina izborna kampanja i način na koji su o njoj izvještavali javni mediji obilježena je homofobnom, ksenofobnom i antisemitskom retorikom, rekao je Ured OESS-a zadužen za demokratske institucije i ljudska prava.

Duda je u kampanji osuđivao "LGBT ideologiju", usvajanje djece u homoseksualnu obitelj te je optužio svog protivnika da ne odbacuje židovske zahtjeve za odštetom za stradanje u Drugom svjetskom ratu koji bi, po njemu, trebali biti upućeni Njemačkoj.

Pročitajte više