Srpski dragovoljci '91. ukrali zlato i ubili Hrvate na Baniji, sada su osuđeni

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

TROJICU pripadnika srpskih paravojnih postrojbi optuženih za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u banijskom selu Joševica zagrebački Županijski sud u odsutnosti je osudio na po 10 godina zatvora.

Osuđeni su 63-godišnji Dušan Žarković, 54-godišnji Bogdan Jednak i 52-godišnji Dušan Martić

Na desetogodišnje zatvorske kazne osuđeni su 63-godišnji Dušan Žarković, 54-godišnji Bogdan Jednak i 52-godišnji Dušan Martić koji su državljani Srbije i Hrvatske.

Trojica optuženika proglašeni su krivima jer su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 6. studenog 1991. u mjestu Joševica, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatskih regularnih oružanih snaga i srpskih paravojnih postrojbi, ubili troje hrvatskih civila od 55, 56 i 59 godina.

Teretilo ih se da su tog 6. studenog tražili od Nikole i Gine Kreštalica da im daju svoj Volvo te zlato i nakit. Potom su naoružani upali u njihovu kuću, gdje je bio Đuro Kreštalica, i ubili ih, nakon čega su mjesto zločina napustili s njihovim automobilom i stvarima.

Žarković i Jednak su već ranije osuđeni za drugi zločin

Žarković i Jednak su u rujnu 2018. godine, također u odsutnosti, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubojstva 21 osobe hrvatske nacionalnosti. Optužbe su tada nepravomoćno oslobođeni George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović. Zagrebački sudac Tomislav Juriša rekao je u obrazloženju presude da je tu riječ o jednom od najgorih zločina u Domovinskom ratu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više