MARIO MANDŽUKIĆ

Koja je najbolja opcija za Mandžukića? S Interom i Milanom ima problem

Foto: EPA/Index.hr

JUVENTUSOVIM navijačima neće biti drago, ali razumjet će ako Mario Mandžukić odluči otići u Fiorentinu.

Talijanski mediji danas su plasirali u eter interes Viola za trenutačno slobodnog Hrvata kojeg se torinski klub, nakon pet godina velike obostrane ljubavi, bešćutno odrekao.

Mandžukić je bez riječi, duboko potisnutih emocija, pobjegao u katarski Al-Duhail i tamo se zadržao samo pola godine.

Nije ni moglo drugačije, živcirala ga je slabašna liga, a najviše to što nije imao za koga igrati budući da u Kataru prava nogometna publika ne postoji.

U potrazi za novom strašću

Otkrio je to njegov bivši suigrač Medhi Benatia i već na pola Mandžine katarske avanture moglo se naslutiti koliko mu nedostaje pravi nogomet pred brojnim navijačima jer u njemu goriva ima, bez obzira na to što je zagazio u 35. ljeto.

VIDEO: Mario Mandžukić

Mandžukićev unikatan karakter sada traži svoje gorivo nakon šest mjeseci posta. Gorivo koje će ga hraniti i tjerati da probudi svoju strastvenost bez koje je ostao u 2020. godini. Uz fanatične navijače, status prvotimca i momčad koja će imati jasan cilj Mandžukić će ponovno biti onaj stari i te stvari moraju u startu poklopiti.

Fiorentina, nesumnjivo, ispunjava njegove početne apetite. Financijski ne bi trebalo biti problema jer u klubu je već godinu dana Rocco Commisso, američki milijarder talijanskih korijena, koji od Fiorentine želi stvoriti klub za sam talijanski vrh.

Povratak u Italiju najizglednija opcija

Tri milijuna eura po sezoni i dvogodišnji ugovor za gazdu Viola ne predstavlja nikakav problem, a jedan od razloga zbog kojih bi Mandžo mogao put Firence jest i njegov veliki prijatelj Franck Ribery koji je prošloga ljeta stigao iz Bayerna. 

Zadržimo se još malo na Apeninima - talijanski mediji pisali su o interesu Intera i Milana jer oba kluba će tražiti nadopunu na poziciji centarfora čim sezona završi. Inter Antonija Contea mora dovesti zamjensku špicu za Romelua Lukakua koji ove sezone nosi strašan teret i u nekim idejama iz tog milanskog kluba Mandžukić bi bio sjajna zakrpa.

Adut Intera u toj priči je njegov direktor Giuseppe Marotta koji je Mandžukića 2015. za 20-ak milijuna eura iz Atletico Madrida doveo u Juventus. Zbog popularnog direktora Beppea i Maxa Allegrija Mandžukićeva ljubav s Juventusom trajala je dugo kao s nijednim drugim klubom u karijeri u kojoj je u prosjeku svake dvije godine mijenjao adresu stanovanja.

Međutim, tu se nameću dva problema. Prvo, Mandžukić bi iz respekta prema crno-bijelom dresu, bez obzira na maćehinski odnos Juventusa prema njemu prošle jeseni, mogao zanemariti Inter koji navijači Stare dame ne mogu smisliti nakon afere Calciopoli.

Drugo, a možda i presudno - Mandžukić u karijeri nikome nije htio biti zamjena pa je teško očekivati da je u samo pola godine doživio drastičnu promjenu karaktera. Kad bi pristao biti zamjena u bilo kojem klubu, to bi značilo da je počeo vjerovati u početak svog kraja. Ili konkretno, to ne bi bio Mario Mandžukić.

Nešto drugačija situacija dočekala bi ga u Milanu. Ugrubo, očekuje se da Zlatan Ibrahimović, prva faca svlačionice Rossonera, napusti klub krajem ovog mjeseca.

Milan je u potrazi za napadačem, iako nije još do kraja jasno kojih točno karakteristika budući da bi konce sportske politike trebao preuzeti toliko iščekivani Ralf Rangnick, Nijemac kojeg bi se u Milanu trebalo pitati baš, baš sve.

Ako će biti tako, tada se Mandžukićeve šanse da navuče dres Milana drastično smanjuju budući da Rangnick itekako preferira mlađe igrače i napadače nešto drugačijeg tipa nego što je Hrvat. Konkretno, Leipzigov arhitekt bi za sobom povukao Rominog Patricka Schicka koji je trenutačno u Leipzigu.

Taj 24-godišnji Čeh je napadač koji voli puno sudjelovati u izgradnji napada, povlačiti se duboko po loptu i stalno sudjelovati u kombinatorici. Kao takav, logično da dobiva prednost ispred Mandžukića čiji stil igre ne trebamo posebno objašnjavati.

VIDEO: Mandžukić u Bayernu

Jedna od egzotičnijih opcija je također iz Italije - Benevento. Areanapoli je pisao kako je sportski direktor kluba zaljubljen u Mandžukića i smatra da bi 34-godišnji Hrvat bio fantastično pojačanje za klub koji će iduće sezone igrati u Serie A.

Naime, Benevento koji vodi legendarni Pipo Inzaghi je uvjerljivo prvi u Serie B s čak 16 bodova ispred drugoplasiranog Crotonea. Novi prvoligaš spreman je Mandžukića plaćati 3,5 milijuna eura po sezoni.

Fanatični Turci + Mandžin karakter

Ako povratak u Italiju ne upali, tu je Turska.

Turski mediji bili su prilično glasni posljednjih šest mjeseci glasinama o Mandžukiću u Fenerbahčeu i Galatasarayu. Galatin adut je legendarni Imperator Fatih Terim koji Mandžukićevu agresivnu i bespoštednu borbu na terenu obožava godinama unazad, još iz doba dok je vodio Tursku na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj gdje je u porazu 1:0 dobro vidio o kakvom je igraču riječ.

Turski fanatizam i pune tribine uz Mandžukićev karakter i strast tvore u startu idealan "match", nešto što već u samoj najavi ima čvrst temelj za neku novu romansu.

Fenerbahče je u tim glasinama bio nešto tiši. Turski novinari svejedno su Marija selili u oba istanbulska kluba, no Fener je već godinama daleko od prave borbe za vrh, i danas, gotovo kao osrednja ligaška momčad, ne ispunjavaju Mandžukićeve ambicije. Poznavajući njegov beskompromisni karakter, ako bi i dolazio u Tursku, došao bi zbog borbe za prvo mjesto. 

Zove i Rusija

Uz Turke, Mandžukića prate i Rusi. Lokomotiv Moskva Vedrana Ćorluke pokazao je interes, ali prema pisanju ruskih medija Mandžukić je od njih tražio ugovor na dvije godine uz četiri milijuna eura po sezoni.

Čini se da je to, barem zasad, ohladilo moskovski klub koji se trenutačno bori za izlazak u Ligu prvaka. Za vrijeme koronapauze zaposlili su talentiranog srpskog stručnjaka Marka Nikolića koji je, navodno, od uprave zatražio dovođenje još jednog Hrvata, Milana Badelja.

Sve bi moglo postati jasnije krajem srpnja kada se završe sve europske lige, odnosno kada se sazna hoće li Lokomotiv Moskva izboriti drugo mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

U slučaju da Rusi pristanu isplatiti Mandžukiću traženu plaću, zov Lige prvaka mogao bi odigrati važnu ulogu, kao i to da bi legendarni hrvatski napadač bio nominalno prva opcija u napadu, iako klub u svojim redovima ima Portugalca Edera, onoga koji je 2016. donio Portugalu europsko zlato.

Mandžukić će, kako smo napisali u uvodu, tražiti novi idealan match. Novu ljubav i strast kakvu je imao igrajući za Juventus, Bayern i Hrvatsku.

VIDEO: Mandžukićev posljednji gol za Juventus

 

Pročitajte više