Približava se nova jača promjena vremena, evo gdje će prvo udariti

Foto: Neverin.hr

PRED nama je nova veća promjena vremena.

Hrvatskoj se približava nova fronta koja će tijekom noći donijeti veće količine oborina, ali i pad temperature.

Kiša će u noći zahvatiti prvo najzapadnije dijelove zemlje, a do sredine dana premjestit će se na istok, u Slavoniju i Liku. Prolazne nevere očekuju se i na sjevernom Jadranu, a ovisno o snazi fronte, mogle bi se sutra od sredine dana pojaviti i ponegdje u Dalmaciji, prognozira meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Kiša će opet biti jaka, u središnjoj Hrvatskoj očekuje se 15 do 25 litara po četvornom metru, a slične količine moguće su i ponegdje u središnjoj i istočnoj Slavoniji. Zbog toga je DHMZ i za sutra izdao žuto upozorenje. Navode da su moguća lokalizirana poplavljivanja i teški uvjeti za vožnju zbog smanjenje vidljivosti i mokrih kolnika. 

U Međimurju i Zagorju jaka će kiša padati još u prvom dijelu noći na petak, u središnjim predjelima i Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu pred jutro i tijekom jutra, u Slavoniji i eventualno Dalmaciji prijepodne i u rano popodne. S ovim će poremećajem zapuhati slab do umjeren sjeverac. Na moru će bura rijetko imati olujne udare, i to samo lokalno pod Velebitom. Temperatura niža, u unutrašnjosti dosta svježije nego danas.

Što nas čeka za vikend?

Za vikend već povoljnije, ali još uvijek ne i posve stabilno. Prolazno je još moguć pokoji pljusak, najčešće u središnjim predjelima. U Gorkom kotaru i Lici pljuskovi su izgledniji u subotu, a u Slavoniji u nedjelju. Jutra će biti svježa, a dani ugodni. 

Na moru stabilnije. Neverini se mogu pojaviti u subotu, ali doista rijetko i kratkotrajno. Bura će oslabjeti već do subote u podne, zapuhat će prolazno i umjerena tramontana, a sličan vjetreni scenarij imat ćemo i u nedjelju. Temperature tri-četiri stupnja niže od uobičajenih sredinom srpnja, jutarnje oko 19, a dnevne oko 27°C, prognozira Dunja Mazzocco Drvar.

A idući tjedan?

Ni u novome tjednu vrlo vjerojatno neće biti znatnijeg djelovanja anticiklone, ali ćemo ipak imati ljetniji ugođaj nego od petka do nedjelje - bit će opet stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje i vruće, ali ne odviše. A ni pljuskovi neće baš posvuda izostati, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Pročitajte više