Ministarstvo poljoprivrede komentiralo gašenje Megglea u Osijeku, žele pomoći

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

MINISTARSTVO poljoprivrede prati situaciju u mljekarskom sektoru i uskoro će se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, najavila je danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković, komentirajući najavu tvrtke Meggle da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj. 

Marija Vučković: Ministarstvo poljoprivrede parti situaciju

"Ministarstvo poljoprivrede, nakon najave Megglea Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, prati situaciju i u najskorije vrijeme se sastaje s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, a radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko", ističe ministrica Vučković.

Po podacima koje iznosi, radi se o 340 mliječnih farmi s ukupnom proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka, odnosno oko 6 posto sveukupne količine mlijeka koja se na godišnjoj razini isporučuje u hrvatske mljekare.

Marija Vučković: Ministarstvo poljoprivrede želi očuvati proizvodnju mlijeka kooperanata Megglea

"Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Megglea", poručila je ministrica.

Tvrtka Meggle je danas objavila da do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku

Tvrtka Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

"Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine", naveli su iz Megglea Hrvatska u priopćenju.

Kako se najavljuje, Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

"U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase", najavljuju iz Megglea.

Također su najavili i da će, sukladno odluci o gašenju proizvodnje, raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina te kako će svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača. 

HPK: Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar

U prvim komentarima iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su najavu Megglea ocijenili novim udarom na domaću proizvodnju mlijeka, koja zadnjih desetak godina bilježi kontinuirani pad.

"Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje mlijeka, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto", istaknuli su iz HPK. 

Poručili su i kako je, zbog najave Megglea da će zbog gašenja proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnost kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava kooperanata te tvrtke.

Iz HPK su također najavili da će kroz svoj Odbor za mljekarstvo zatražiti hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede i nadležnim institucijama, kao i potencijalnim mljekarama koje bi mogle preuzeti otkup Meggleovih kooperanata, na vrijeme, prije nego li proizvođači prestanu s proizvodnjom.

Pročitajte više