Varaždinska oporba napala gradonačelnika Čehoka, on im odgovorio da ne znaju čitati

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

UOČI sutrašnje sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća, koja će se održati online i na kojoj će se odlučivati o zaduživanju grada i nagodbi za rješavanje dugogodišnjih sudskih sporova, gradonačelnik Ivan Čehok danas je za prozivanja oporbe rekao da "nisu sposobni čitati dokumente“ .

Grad Varaždin planira zaduženje izdavanjem municipalnih obveznica u iznosu od 67 milijuna kuna

Grad Varaždin planira zaduženje izdavanjem municipalnih obveznica u iznosu od 67 milijuna kuna, a gotovo 50 milijuna od toga bilo bi namijenjeno za isplatu tvrtkama Ekos holding i T&H investu za zemljište u sklopu nagodbe kojom bi se integralno riješili dugogodišnji sudski sporovi između Grada Varaždina i pojedinih pravnih osoba.

Sporovi se odnose na kupoprodaju i zamjenu zemljišta te interventni odvoz baliranog otpada na južnom ulazu u grad, u Brezju, na temelju ugovora iz prošlih Čehokovih mandata od 2005. do 2011. godine.

SDP-ovi vijećnici prozvali Čehoka i predsjednika Gradskog vijeća za pogodovanje

U ponedjeljak je petero SDP-ovih vijećnika prozvalo gradonačelnika Čehoka i predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana (HDZ) da tim odlukama žele "pogodovati pojedincima“ te zbog održavanja online sjednice i kasne dostave materijala.

Udruga Varaždin bez smeća isto prozvala Čehoka za pogodovanje gradskom vijećniku Pataftiju

O sjednici se oglasio i Hrvoje Petrić, bivši odvjetnik Grada Varaždina i član udruge "Varaždin bez smeća“, koji je izjavio da gradonačelnik Čehok javnim novcem pogoduje gradskom vijećniku Davoru Patafti i njegovoj tadašnjoj tvrtki T7-VIS, a danas T&H investu. Dodao je da su zbog štetnosti te nagodbe za Grad Varaždin još u ožujku podnijeli kaznenu prijavu Uskoku.

Dan uoči sjednice svoj nedolazak najavilo je i dvoje vijećnika Narodne stranke – Reformista optuživši gradonačelnika Čehoka da odgovornost za štetu Gradu pokušava prebaciti na Gradsko vijeće. Najavili su da će, zajedno sa SDP-ovim vijećnicima, umjesto sudjelovanja on-line, za vrijeme sjednice stajati ispred Gradske vijećnice.

Čehok prozvao SDP-ove vijećnike: Oni nisu ništa riješili

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je komentirao prozivanja oporbe.

Jedna od tema na sjednici je i davanje prethodne suglasnosti za prodaju dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina. Čehok je rekao da je iz dokumenata vidljivo da Grad na prodaje Termoplin, nego pokreće postupak iskazivanja javnog interesa, te da su netočne informacije oporbe o zaduživanju od više stotina milijuna kuna kad je riječ o izdavanju obveznica u iznosu od 67 milijuna.

"Njima nije jasno da je ovo integralna nagodba kojom se rješavaju svi pravni sporovi koje Grad ima, kao što im nije jasno i nisu očito dobro pročitali da je danas rizik izloženosti Grada iznimno visok. Prema tome, mi smo dužni činiti sve da takve rizične sporove ako je moguće razriješimo mirnim putem“, izjavio je Čehok i dodao da će odluka o izdavanju obveznica ionako morati čekati suglasnost Vlade.Gradonačelnik je prozvao SDP,  ističući da nije ponudio neko drugo rješenje niti je riješio problem 100 tisuća tona baliranog otpada.

"Oni su bili na vlasti od 2011. do 2017. Ne da nisu maknuli gram otpada, nego su još 30 tisuća tona dovukli. Nisu riješili ništa“, rekao je Čehok. Za odvjetnika Petrića je rekao da bi Grad Varaždin njega trebao prijaviti jer iznosi informacije o procesima kad ga je zastupao.

Na kraju je komentirao odluku da se sjednica održi on-line.

"Predsjednik Vijeća odlučio je napraviti sjednicu on-line s obzirom na to da danas svi nosimo maske u zatvorenom prostoru. Meni je to potpuno razumljivo“, rekao je Čehok.

 

Pročitajte više