Mostarski Dom zdravlja: Pacijenti ne poštuju izolaciju, radnici skrivaju simptome

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

DOM zdravlja u Mostaru objavio je kako je u ovom gradu došlo do značajnog broja novozaraženih koronavirusom. Od ožujka do svibnja ove godine u Mostaru je bilo zabilježeno 89 slučajeva zaraze koronavirusom, a u zadnja tri tjedna potvrđeno je preko 120 zaraženih, piše Klix.ba.

Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi

"Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći. Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi. Kliničke slike oboljelih, bez obzira na to što su mlađe životne dobi, variraju od blažih do teških simptoma, čak i s teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u covid-bolnici i potporna terapija”, rekli su iz mostarskog Doma zdravlja te poručili kako je sve teže kontrolirati situaciju na terenu. 

“Ne poštuje se izolacija, a pacijenti su pod pritiscima poslodavaca”

Dodali su i kako je to rezultat nekoliko razloga.

“Prevelik je porast broja oboljelih od covida-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo suradnju s pacijentima kakvu smo imali u tzv. prvom valu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma, u manjku smo po pitanju zaštitne opreme i medija za testiranje, uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplicira, ali zbog tromog sistema pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna", istaknuli su iz Doma zdravlja Mostar.

“Zdravstveni sistem tone sve dublje”

Dodali su i kako se ekonomski sistem polako vraća na noge, ali zdravstveni tone sve dublje te strahuju što će se dogoditi na jesen.

"Na jesen, zbog redovne pojave sezonske gripe i istovremenog obolijevanja korona infekcijom, s ovako iscrpljenim zdravstvenim sustavom, nećemo moći dugo izdržati i bojimo se da nećemo imati kapacitete koji nam trebaju da vam pružimo najbolju zdravstvenu uslugu”, poručili sui z mostarskog Doma zdravlja te apelirali na sugrađane da se čuvaju.

“Prijavite policiji osobu koja ne poštuje izolaciju”

“Stavite tu masku, operite ruke poslije svake aktivnosti, udaljite se jedni od drugih u redovima dok čekate, družite se unutar svojih uskih krugova na otvorenom, ne dajte blizu svojim bakama djedovima i svojim bolesnim ukućanima, ne dajte da vam ljeto upropasti bolest koju ste mogli spriječiti samo malim trudom i disciplinom, prijavite policiji osobu koja ne poštuje izolaciju, javite nam se ako dobijete simptome da vam pomognemo kako ne biste napravili veću štetu nego što jest. Zovnite jednu osobu za koju znate da je preboljela infekciju koronavirusom i pitajte kako joj je bilo preživjeti te simptome i ne bojte se ako postanete ipak zaraženi korona infekcijom - pomoći ćemo vam. U konačnici, prestanite negirati postojanje korona infekcije, pa zar su svi umrli od korona infekcije odglumili svoju smrt? Samo malo s vaše strane, nama će pomoći puno", poručili su iz mostarskog Doma zdravlja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više