Milanović: Ja ne nosim masku, ovo je zatvoreni prostor, postoji li osnova za kaznu?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović izjavio je kako smatra da je smanjenje broja ministarstava u vladi s njih 20 na 16 dobro jer će se lakše obavljati posao, a odluka o tome je diskrecijsko pravo predsjednika vlade.

Nešto kasnije osvrnuo se na ovlasti Stožera.

Poručio je kako očekuje jasnije i točnije pravne okvire sa stajališta Ustava u kojima djeluje Nacionalni stožer civilne zaštite, poput definiranja ovlasti za donošenje mjera i rokova u kojima takav režim vrijedi, a postojeći zakonski okvir nije taj.

"To se može riješiti tako da vlada ili većina u Saboru predloži prema članku 17. Ustava na određeno vrijeme određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajima kakav je ovaj. Tako imamo čistiju pravnu situaciju, uređenija smo država, znamo što se i na koje vrijeme može. Takva odluka bi naprosto pravni režim u kojem živimo učinila potpuno čistim i olakšala vladi posao da to radi. Pozivam sve saborske zastupnike da takav prijedlog, ako dođe do njega, podrže", kaže Milanović.

Milanović je komentirao kako većina tu prisutnih ne nosi masku, bilo da se radi o novinarima, njegovim ili Plenkovićevim suradnicima. Na kraju je dodao da niti on niti Plenković ne nose maske. Dodao je da se radi o prostoru koji je zatvoren i koji se ne razlikuje od drugih zatvorenih prostora.

"Gledam vas, pola vas nosi masku, neki ne, pola vas nosi krivo, ja je ni ne nosim, ovo je zatvoreni prostor i ne razlikuje se od onih kojima je po odlukama Stožera obvezno nositi maske, postoji li pravna osnova da nas se kazni? Govorim o tome, o pravnom redu. Možda cjepidlačim", rekao je Milanović.

Pročitajte više