Beroš komentirao ogromni dug veledrogerijama

Foto: Damir Krajac/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš izrazio je u četvrtak uvjerenje da će vlada s predstavnicima veledrogerija naći rješenje oko duga koji prelazi ukupno 4,2 milijarde kuna, ustvrdivši da pacijenti zbog toga ne moraju biti zabrinuti.

Zbog duga koji u ovom trenutku prelazi ukupno 4,2 milijarde kuna, veledrogerije bi navodno od ponedjeljka trebale obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama te traže milijardu kuna uplate.

Beroš je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao da oni kao odgovorna vlada žele razgovarati o tom kontekstu.

Najavio je da će prvi sastanak s predstavnicima veledrogerija biti u ponedjeljak, drugi u srijedu "i naći će se nekakvo rješenje".

"Napravit ćemo sve da se dugovi riješe"

Tvrdi i da pacijenti trenutno ne trebaju biti zabrinuti. "Napravit ćemo sve da se dugovi riješe i da se u budućnosti ne generiraju ovakvi dugovi", rekao je Beroš.

"Traženje je jedno, mogućnosti drugo, ali nastojat ćemo naći kompromis tijekom idućeg tjedna. Trebat ćemo težiti sustavnim rješenjima. Jedino tako ćemo u budućnosti biti financijski održivi i pružati kvalitetne zdravstvene usluge", istaknuo je.

Rekao je i da je jutros premijeru predložio određena rješenja.

Beroš je naglasio i da je covid-epidemija doprinijela disbalansu u plaćanju. "U odgovoru zdravstvenog sustava na epidemiju nismo pružali usluge osim hitnih, danas pokušavamo odgovoriti na drugi način, ali ne možemo zanemariti da je virus još uvijek među nama", rekao je.

Dodao je da mnoge ustanove smanjuju liste čekanja koje su nastale i tako će, ističe, nastaviti i ubuduće. Rekao je da bolnički sektor nije jedini koji generira dugove, tu je i primarni sektor. "Čeka nas ozbiljna reforma zdravstvenog sustava", zaključio je. 

Pročitajte više