Analiza nove Plenkovićeve vlade: "Plenković je sad u poziciji Cezara"

Foto: 123 RF, EPA, Index, Patrik Macek, Matija Habljak/Pixsell, Screenshot: N1

POLITIČKI analitičari su, komentirajući za Index Plenkovićevu novu vladu s manjim brojem ministarstava, složni da se radi o varci i populističkom potezu koji bi javnost trebao uvjeriti kako će se uštedjeti, no jasno je da od toga neće biti ništa. Nije im jasno na koji su se način spajala određena ministarstva, a jedan od njih, Nikola Baketa ustvrdio je da bi Ministarstvo turizma i sporta imalo više smisla da je Plenković na čelu tog ministarstva postavio bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

>>Plenković i Milardović se obratili javnosti. Plenković: Imat ćemo 16 ministarstava

Profesor političkih znanosti Anđelko Milardović zaključio je da je Plenković zadobio cezarističku poziciju jer nema oponente, dok je politički analitičar Gordan Turković istaknuo da je Plenković odabirom novih ministara dokazao da želi imati one ljude koji su mu se pokazali od povjerenja, kako ne bi imao problema kao u prošlom sazivu (op.a. brojne afere smijenjenih ministara).

Naime, nakon što je predsjednik Zoran Milanović danas dao mandat za sastavljanje vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, Plenković je najavio da ćemo imati 16 ministarstava i 4 potpredsjednika vlade, Davora Božinovića, Zdravka Marića, Tomu Medveda i Borisa Miloševića. Otkrio je da ćemo imati četiri ministarstva manje nego do sada te da se spajaju dosadašnja ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s Ministarstvom državne imovine.

Milardović: Spajanje ministarstava je optička varka

"Spojit će se i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, a Ministarstvo kulture će u nazivu nositi i medije. Imat ćemo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja koje će uključiti resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša", poručio je mandatar Plenković i rekao da će imena novih ministara otkriti drugi tjedan, iako se već danima u javnosti spominju mogući ministri.

Politički analitičari istaknuli su što misle o Plenkovićevoj novoj vladi, odnosno novim ministarstvima te imenima potencijalnih ministara koja kruže u javnosti.

Anđelko Milardović, profesor političkih znanosti, za Index je komentirajući spajanje i nove nazive ministarstava kazao da je samo riječ o optičkoj varci jer da se unatoč smanjenju broja ministarstava, neće smanjiti i administracija.

Anđelko Milardović

"I sam Plenković je rekao da se neće smanjiti broj državnih službenika, dok se istovremeno za javnost smanjivanjem broja ministara proizvodi optička varka da se smanjuje državna administracija, a u biti sve ostaje isto. Ovo je jedna generacijska vlada, u odnosu na vladara. On je birao suradnike i po dobi, većinom su svi generacija, plus minus pet godina. Riječ je o mladoj obrazovanoj ekipi, bar im se formalno obrazovanje ne može prigovoriti, no vidjet ćemo kako će raditi. Nemam ništa protiv ovako mlade ekipe, dobili su sad šansu, to podupirem, no vidjet ćemo kako će voditi državu u iduće 4 godine u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji", rekao je Milardović za Index.

"Sad je moguće samo jačanje te cezarističke demokracije, iako se nismo za to borili"

Istaknuo je kako je Plenković odabrao prokušanu metodu koalicije s manjinama, a ne da ulazi u koaliciju s Mostom i Domovinskim pokretom.

"Shvatio je da mu je tako jednostavnije igrati i vladati jer neće imati oponente. On je zadobio cezarističku poziciju i tako ova demokracija u Hrvatskoj ima obraze cezarističke demokracije. Nakon što je dobio izbore u stranci i potom na parlamentarnim izborima, toliko se učvrstio da nema više jake kontrolne grupe u HDZ-u. Medije je na neki način stavio pod svoju kontrolu. Sad je moguće samo jačanje te cezarističke demokracije, iako se nismo za to borili", smatra Milardović.

Baketa: Kako su odlučivali o spajanju ministarstava?

Postdoktorand s Instituta za društvena istraživanja Nikola Baketa za Index je rekao da mu nije jasno na kojim su temeljima donesene odluke o ovakvim spajanjima ministarstava.

"Ne vidim kako su odlučivali o tome. Recimo, ne spaja se Ministarstvo branitelja s Ministarstvom obrane, ili da se recimo spoji Ministarstvo branitelja sa socijalnom skrbi jer imaju više zajedničkih točaka, tako da su ova spajanja zapravo ustupci unutar HDZ-a. Spojeno Ministarstvo turizma sa sportom vodit će Nikolina Brnjac iako se ona spominjala kao ministrica vanjskih poslova, pa se očito smatra da bilo tko može voditi bilo koje ministarstvo. Tako će i Mario Banožić, koji je dosad vodio izmišljeno Ministarstvo državne imovine, sad voditi Ministarstvo obrane. A ne vidim da su to toliki tehnokrati da mogu toliko dobro poznavati sustav", rekao je Baketa.

Po imenima budućih ministara vidi se, kaže, da se išlo tako da su zastupljene pojedine regije, a da će ustvari Plenković biti taj koji će ionako donositi većinu odluka, dok su ministri samo figure na čelu ministarstava.

Naveo je kako se radi o kozmetičkim promjenama te da neće doći do ušteda dok god neka dugoročnija politika ne poradi na racionalizaciji administracije.

Nikola Baketa

Očito je, kaže, da se spajanje ministarstava nije radilo prema nekoj provedenoj analizi.

"Turizam i sport možda zvuči logičnije da su dali Kolindi da vodi to ministarstvo, a i što se tiče spajanja uprave i pravosuđa, struka je već rekla da suci i pravnici, da to dvoje nije pretjerano povezano", rekao je Baketa.

Turković: Spajanje ministarstava je populistički potez

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković istaknuo je kako se već prilikom sastavljanja listi moglo vidjeti tko će mu biti kandidati za vladu.

"Po ovim novim licima u ministarstvima se vidi da Plenković gradi novu ekipu oko sebe, a da će inzistirati na toj ekipi moglo se vidjeti kako je sastavio liste. Ta imena koja se spominju za ministre su bili nosioci liste ili su pak bili na visokim mjestima. Tako želi pokazati da nastavlja tu politiku koju je gradio, ali želi dodatan osjećaj kontinuiteta jer je u prošlom sastavu vlade ostao bez većine ministara. Sad želi imati one u koje može imati povjerenje", rekao je Turković za Index.

Gordan Turković

Za spajanje ministarstava navodi da je riječ o populističkom potezu. Mišljenja je da se treba smanjiti broj ministarstava, no da isto tako treba vidjeti koliko će to biti funkcionalno.

"U svima dosadašnjim ministarstvima ima dosta nedovršenog posla, a sad je i pitanje gdje će biti razmješteni svi ti ljudi iz ministarstva i hoće li se uopće dovesti do smanjivanja broja državnih službenika. Od imena koja se spominju, iznenađenje mi je ministar Horvat jer je bilo govora da on neće biti u vlasti", kazao je Turković.

Pročitajte više