KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Slavoniji jutros 20 novih slučajeva, u Dalmaciji 14, u Zagrebu 22

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite izvijestio je jučer o 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od jučer je na snazi odluka o obaveznom nošenju maski u poštama, bankama te kod frizera i pedikera.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1204. "Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3953, a ukupno oporavljenih 2629", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević. Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru.

Nema preminulih i ta brojka je i dalje 120. U samoizolaciji se nalaze 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

STANJE PO ŽUPANIJAMA
(Na popisu su samo županije koje su DANAS objavile stanje na svom području)

  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Osječko-baranjska - 6 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 8 novih
  • Istarska - 1 novi
  • Krapinsko-zagorska - 0 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 9 novih
  • Zadarska - 4 novih
  • Sisačko-moslavačka - 0 novih
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Grad Zagreb - 22 nova
  • Šibensko-kninska - 1 novi
  • Zagrebačka - 2 novih
  • Brodsko-posavska - 6 novih
  • Međimurska - 0 novih
  • Koprivničko-križevačko - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 0
  • Karlovačka - 0 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Virovitičko-podravska - 1 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 3 nova

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

14:00 Presicu Nacionalnog stožera pratite ovdje.

14:00 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj i ženskoj osobi iz Župe dubrovačke srednjih i mlađih godina, te mlađoj muškoj osobi iz Konavala. Svi su kontakti ranije poznatih slučajeva. Izliječene su dvije osobe iz Dubrovnika

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5011 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 234 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13:50 Virovitica imaju jednu novooboljelu

13:49 Nulu danas ima i Bjelovar

13:25 Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19, svi testirani uzorci negativni 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. U posljednja 24 sata je testiran 31 uzorak sa sumnjom na koronavirus, svi su nalazi negativni. Na području županije trenutno je samo jedan aktivan slučaj pozitiviteta na koronavirus, a od početka epidemije bolesti COVID-19  ukupno je zabilježeno 100 slučajeva oboljenja. 

12:27 U gradu Karlovcu jučer je testirano 48 osoba. Pristiglo je 29 negativnih nalaza. Ostali nalazi se još očekuju.

"Vezano za jučerašnji slučaj oboljelih osoba iz Generalskog Stola, možemo potvrditi da su epidemiolozi obradili dio kontakata te se trenutno 13 osoba (zaposlenici privatne tvrtke) nalaze pod mjerama samoizolacije zbog kontakta sa oboljelom osobom. Daljnja epidemiološka analiza je u tijeku", javili su iz karlovačkog stožera.

U slučaju oboljele djelatnice PU Karlovačke, troje policijskih službenika je evidentirano kao kontakti oboljele i stavljeni su pod mjere samoizolacije. 

U Ogulinu je jučer testirano 28  osoba, a svi nalazi su pristigli negativni. "Obrađeni su i kontakti jučer oboljelih osoba iz Ogulina, a možemo potvrditi da što se tiče jučer oboljelih osoba- 1 osoba je zaposlenik ogulinske gradske uprave,  a  2 su kontakti sa gradskom upravom.  Dvadeset i sedam djelatnika ogulinske gradske uprave se nalazi u samoizolaciji.

Iz HZZJ smo dobili informaciju o jednoj oboljeloj osobi iz Duga Rese, međutim za vrijeme inkubacije nije boravila na tome području te će za vrijeme samoizolacije biti u Zagrebu. Oboljela osoba nema kontakata na području Karlovačke županije, ali zbog prijavljenog boravišta će se voditi kao oboljela iz Karlovačke županije", priopćili su iz županije.

Pod mjerama samoizolacije se u Karlovačkoj županiji trenutno nalazi 176 osoba.

11:39 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada, odnosno utvrđivanje njihovih kontakata. Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 136, dok je broj aktivnih slučajeva 79.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 448 osoba (15 manje u odnosu na prethodni dan) od čega je 18 zdravstvenih djelatnika.

Danas je održana i redovna sjednica županijskog Stožera CZ-a na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije. Od početka srpnja na području Brodsko-posavske županije evidentirane su ukupno 83 pozitivne osobe (prosječno 5 dnevno). Stoga Stožer CZ-a Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19.

"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz Brodsko-posavske županije.

11:34 Dva nova u Zagrebačkoj

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 16. 7. 2020. do 11 sati evidentirano je 212 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, ali je i 9 osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 57 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 146 osoba, a 9 ih je preminulo.

11:30 Jedan novi u Šibensko-kninskoj

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije imamo jedan novi slučaj oboljenja od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o mladoj ženskoj osobi iz Vodica, koja je bliski kućni kontakt s oboljelom osobom koja boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od 24. lipnja 2020. godine do danas na području naše županije zabilježeno je 33 slučaja oboljenja, oporavilo se 19 osoba, dvoje oboljelih i dalje se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 113 osoba, od kojih je 105 osoba kontakt oboljelih od covida-19, a 8 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od jučer je uzeto 64 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.

"Šibensko-kninska županija je do 24. lipnja bila corona free županija, no pojava novih slučajeva zaraze govori nam da je virus i dalje prisutan i da trebamo biti oprezni. Zato apeliramo na građane i turiste da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi zadržali povoljnu epidemiološku situaciju na našem području. Budimo odgovorni za svoje i zdravlje naših bližnjih", poručuju iz stožera.

10:58 Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Trenutno je 40 aktivnih slučajeva, od toga je njih 9 na bolničkom liječenju, a ostali su kod kuće u samoizolaciji te su asimptomatski ili s vrlo blagim simptomima. 88 je ozdravljenih.

"Aktivno se traži virus u populaciji, izoliraju se slučajevi, svi kontakti se prate te možemo reći da situaciju držimo pod kontrolom. Zadovoljni smo i što one zaražene osobe koje smo imali, a vezani su za zanimanja u bolnici, nisu izazvali prodor virusa u naše bolničke sustave", rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović.

10:42 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze koronavirusom (covid-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 71 osoba te je 2 osobe hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 288 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 67 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na koronavirus (covid-19). Ukupno je testirano 2884 uzoraka.

10:38 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. "Molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas", poručuju iz Stožera Sisačko-moslavačke županije.

10:37 Zadarska ima 4 nova slučaja

10:35 9 novih na području Splitsko-dalmatinske

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 289 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 6, Klisa 1, Solina 1 i Lokvičića 1. Uz 9 novooboljelih osoba s područja SDŽ-a pozitivan na covid infekciju je i jedan strani državljanin iz Ujedinjenog Kraljevstva testiran na području Splitsko-dalmatinske županije.

Od 9 novooboljelih osoba 5 su kontakti prethodno oboljelih, dok se 4 osobe epidemiološki obrađuju. 618 osoba nalazi se u samoizolaciji. 6 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:14 Veliki je red u Karlovcu gdje ljudi čekaju na korona testiranje. Podsjetimo, jučer je tamo bilo 12 novih slučajeva. Kako smo doznali jutros je na testiranju bilo oko 35 ljudi.

10:12 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera. > Opširnije

10:09 "U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba. Većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Dvije umrle osobe bile su i na respiratoru", kazao je Beroš na sjednici vlade. Postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina. > Opširnije

10:07 Novija istraživanja pokazuju da nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30%, kazala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u HTV-ovom Studiju 4, dodavši da je to značajno, pogotovo ako ostvarimo bliski kontakt koji ne možemo izbjeći. > Opširnije

10:05 "Toga se svi pribojavamo i zato struka i HLJK podupiremo namjeru povećavanja testiranja, kako bi se svi kontakti time obuhvatiti, jer svi koji su zaraženi potencijalni nositelji virusa. To je jedini način da zaustavimo širenje i onemogućimo prodor u staračke domove i bolnice. Kapacitete treba čuvati za sve koji trebaju bolničku skrb, treba shvatiti da testiranje je mali financijski trošak u odnosu a ono što bi se moglo dogoditi ako se epidemija rasplamsa. Želimo izbjeći scenarij iz Bergama", komentirala je Ivana Šmit iz Hrvatske liječničke komore. > Opširnije

9:59 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 12. U samoizolaciji su 52 osobe.

9:31 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, odnosno stranom državljaninu, koji je došao iz Republike Srbije.

9:25 Vukovarsko-srijemska ima 8 novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Posavskih Podgajaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 144, od kojih su 52 osobe izliječene. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

9:17 Beroš je na sjednici vlade apelirao na građane da se pridržavaju mjera.

9:04 Osmi dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba. 

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 771 osobom.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 44 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

8:22 Pomoćnica Krunoslava Capaka Marija Bubaš gostovala je u Studiju 4 na HRT-u. Rekla je da nošenje maski smanjuje mogućnost širenja zaraze za 30 posto.

8:19 6 novih u Osječko-baranjskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Osijeka, dvije iz Đakova i jedna iz Našica. 46 osoba koje su kontakti novooboljelih stavljene su u samoizolaciju, pa se trenutno u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalaze 444 osobe.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je jedna osoba više nego jučer, odnosno 26 oboljelih od kojih je 4 na respiratoru. Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i od 50 provjera, kod ni jedne osobe nije utvrđeno kršenje izrečene mjere samoizolacije.

7:00 U Srbiji je jučer objavljeno da imaju novu 351 zaraženu osobu od 8393 testiranih. Od posljedica infekcije koronavirusom umrlo je 11 osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 429. Srbija je jučer uvela obvezno nošenje maski i na otvorenom te zabranila okupljanja više od deset ljudi, dodatno pooštravajući mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. > Opširnije

6:55  U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1112 testova potvrđeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet više nego prethodni dan, objavila je u srijedu slovenska vlada, a slovenski epidemiolozi zabrinuti su ponovnim širenjem zaraze u domovima za starije. S novim slučajevima  potvrđenim u zadnja 24 sata broj ukupno otkrivenih zaraza u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 1878, a aktivno je trenutno 266 slučajeva.  U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj  umrlih i dalje ostaje 111.

6:50 U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena 223 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Od utorka je provedeno testiranje na nešto više od 1500 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 137 osoba iz Federacije BiH te kod 86 iz Republike Srpske. U tom je entitetu potvrđen i još jedan smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u srijedu bio na području Banje Luke, gdje je potvrđeno 30 takvih slučajeva. U Sarajevu je u protekla 24 sata bilo 20 novozaraženih.

Pročitajte više