Gordan Jandroković Njonjo - od dežurnog ulizice do jednog od normalnijih u HDZ-u

Foto: FAH/Pixsell/Zeljko Lukunic/Kristina Stedul Fabac/Marko Prpic

IZBORNA noć u HDZ-u, unatoč uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima, nije bila obilježena raspojasanim slavljem, kao što je to nekad znao biti slučaj. Predsjednik stranke Andrej Plenković ne preferira kada se HDZ-ovci u nacionalno-političkoj ekstazi valjaju po podu, a ni kada pod gasom rade ekscese. Stoga je i ovaj put atmosfera bila suzdržana, napose u odnosu na impresivnih 66 osvojenih saborskih mandata, ali s jednim očitim izuzetkom.

>> Analiza izbora: Totalni trijumf Plenkovića, ali on nije jedini pobjednik izbora

Bio je to bivši i budući predsjednik sabora Gordan Jandroković, donedavno i glavni tajnik HDZ-a, koji je oduševljeno slavio izvrstan rezultat HDZ-a, ali i svoj u drugoj izbornoj jedinici u kojoj je bio nositelj.

Slavlje razdraganog Jandrokovića

Javnost je mogla vidjeti iskreno razdraganog Jandrokovića, a istovremeno se cijelo to HDZ-ovo slavlje nije činilo tako prijetećim kao u prošlosti, pa čovjek može lako pomisliti kako bi se ta stranka mogla pretvoriti u hrvatsku verziju CDU-a. Ako se to nekim čudom dogodi, Jandroković bi mogao biti jedan od zaslužnih za to jer čovjek koji je s pravom u jednom trenutku zaslužio nadimak Njonjo u međuvremenu izgleda kao možda i najnormalniji HDZ-ovac.

Prije nego što se pozabavimo tom mogućnošću, podsjetimo na to kako je Jandroković postao Njonjo.

Gordan Jandroković je rođen 1967. godine u Bjelovaru, a rodnom gradu je i danas privržen. Kao mladić je trenirao rukomet i bio član mlade reprezentacije, no sporta se ostavio zbog fakulteta. Točnije dva: diplomirao je 1991. na Građevinskom fakultetu, a 1993. na Fakultetu političkih znanosti. Sljedeće godine se zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova te pripada istoj generaciji mladih hrvatskih diplomata u kojoj su i aktualni predsjednik Zoran Milanović i aktualni premijer Andrej Plenković.

Kako je Sanader politički stvorio Jandrokovića

Jandroković je već tada razvio dobre odnose s Plenkovićem, koji će se kasnije obojici politički isplatiti. 

No, u tom periodu je za Jandrokovićevu karijeru bio ključan Ivo Sanader, zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića, koji je Jandrokovića u jednom trenutku postavio i za šefa svog kabineta. Jandroković se u međuvremenu učlanio u HDZ, u kojem je krenuo napredovati paralelno sa Sanaderovim preuzimanjem stranke. Tako je 2003. prvi put izabran u sabor, a u medijima je predstavljan kao Sanaderov "mladi lav". Bio je predsjednik Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, predsjednik Odbora za vanjsku politiku te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatski sabor - Europski parlament, a svoje dužnosti je obavljao manje-više zadovoljavajuće. Drugi mandat u saboru dobio je 2007., ali ga Sanader ubrzo, u siječnju 2008., postavlja za ministra vanjskih i europskih poslova.


Njonjo na skupu HDZ-a 2007. godine, kad je stranku vodio Ivo Sanader

Bilo je jasno da Sanader želi kontrolirati resor vanjske politike, koja se u njegovo vrijeme primarno bavila ulaskom Hrvatske u EU, te da je Jandroković doveden za inoministra kao svojevrsni paravan, kao ministar bez vlastite inicijative ili političkog profila, da služi kao premijerov transmiter na Zrinjevcu. Nešto kao što je danas slučaj s Gordanom Grlićem Radmanom, samo uz mnogo manje verbalne dijareje i gluposti.

Kako se Jandroković sa Sanadera prešaltao na Jadranku Kosor

Jandrokovića tada nitko nije uzimao za ozbiljno u političkom smislu, a nije si ni pomogao kada na jednoj konferenciji za medije nije znao točno odgovoriti na pitanje o pregovorima o ulasku u EU, već je morao zvati glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka da ga spasi. S druge strane, nije napravio ni nekakve velike pogreške, a među njima ni onu da ostane pretjerano vjeran Sanaderu, koji ga je politički stvorio.


Njonjo i Jadranka Kosor 2011. godine

Jandroković se nakon Sanaderove misteriozne ostavke brzo prešaltava na novu lidericu stranke i premijerku Jadranku Kosor, kod koje ostaje inoministar, ali i dobiva poziciju potpredsjednika vlade. Gledamo ga kako stoji iza Kosor pri objavi Sanaderovog izbacivanja iz HDZ-a, kao što će kasnije stajati iza Tomislava Karamarka kada on bude iz HDZ-a izbacivao Kosor.

Kako se Jandroković s Kosor prešaltao na Tomislava Karamarka

U tim trenucima vidimo i rađanje Njonje, oportunog HDZ-ovca koji savršeno njuši raspoloženje u stranci i zna kada se treba prebaciti na pobjedničku stranu. S Kosor je bio dobar dok nije izgubila izbore, onda odjednom Jandroković otkriva Karamarkove kvalitete.


Njonjo govori na predstavljanju Karamarkova plana za HDZ 2012. godine

"Smatram da je Tomislav Karamarko najkvalitetnije rješenje za HDZ. Čovjek je s velikim političkim iskustvom i ima jasne političke i svjetonazorske stavove i kao osoba mi se dopao. Mislim da u ovom trenutku može zajamčiti stabilnost HDZ-a u idućem razdoblju", objasnio je te 2012. svoju podršku Jandroković, izgovarajući rečenice koja je u sličnim verzijama rekao i za Sanadera i za Kosor, a kasnije i za Plenkovića.

Kako je Jandroković postao Njonjo

Uglađeni Jandroković se ipak nije uspio do kraja približiti nemuštom Karamarku, ali je zato do kraja branio i tu nabrijanu, desničarsku verziju HDZ-a, ostajući uvijek vjeran stranci, za razliku od mnogih drugih. 

Može se reći i da je Jandroković prilično dobro osjećao bilo HDZ-a pa se često vjerojatno i nehotice našao u situaciji da prvi kaže nešto što bi se za nekoliko dana obistinilo kao novi kadrovski potez ili politički stav stranke. Tako je dobio titulu onoga koji u ime lidera HDZ-a prvi prezentira loše vijesti ili testira raspoloženje javnosti, što je sigurno nekad i slučaj. 

Primjera je pregršt, a od svježijih su mnogi zapamtili da je pad Martine Dalić s pozicije ministrice gospodarstva i potpredsjednice vlade de facto prvi dao naslutiti Jandroković, izjavivši da ima nekih problema oko nastanka Lex Agrokora, o čemu su Index i neki drugi mediji mjesecima opširno pisali.

>> Njonjo prijeti sankcijama zbog Ramljakove afere u Agrokoru, tko će odletjeti?

Kako se Jandroković prešaltao s Karamarka na Andreja Plenkovića

U svakom slučaju, nakon Karamarkova političkog harakirija, zapravo i još prije toga, Jandroković se već prebacio u tim tadašnjeg eurozastupnika Andreja Plenkovića.

"Nakon današnje izjave čelnika Mosta Bože Petrova i pisma koje su nam uputili HDZ-ovi eurozastupnici, s vrlo kvalitetnim argumentima, na Klubu ponovo treba otvoriti raspravu o oportunosti zahtjeva za opozivom premijera ili prepustiti zastupnicima da glasuju po savjesti", rekao je Jandroković u danima dok je Karamarko rušio vlastitu vladu jer se posvađao s bizarnim premijerom Tihomirom Oreškovićem i s Mostom. Mediji su odmah proglasili Karamarkovu političku smrt, iako su unutarstranačko smaknuće nesposobnog predsjednika prvenstveno proveli Milijan Vaso Brkić i Ivana Maletić, inače oboje nekoć omiljeni Karamarkovi kadrovi.

Plenković je te 2016. postao jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, a Jandroković je bio prvi uz njega, desna ruka u stranci i saboru, kao što je Davor Božinović Plenkovićeva druga ruka u vladi.

Predsjednici HDZ-a dolaze i odlaze, Njonjo ostaje

Već tada je bilo jasno da predsjednici HDZ-a dolaze i odlaze, a da je Jandroković onaj koji ostaje.

Tako se rodio Njonjo, nadimak koji već nekoliko godina prati Jandrokovića, a koji je potekao iz samog HDZ-a. Vrhunac svoje njonjavosti Jandroković je svakako doživio s Plenkovićem, možda baš zato što je aktualni predsjednik HDZ-a doista bio njegov izbor, a ne samo netko moćniji na koga se prikačio da bi političku karijeru održao na životu. Plenković je bio široke ruke: Jandroković je postao predsjednik sabora, što je bar po Ustavu jedna od tri najmoćnije pozicije u zemlji, a za lojalnost i sposobnost vođenja sabora u kojem je Plenkovićeva većina ovisila o Bandićevim žetončićima i mnogočemu drugom nagrađen je još jednim mandatom na čelu najvišeg zakonodavnog tijela RH. Jandroković tako ulazi u trivijalnu političku povijest RH kao prva osoba koja je dvaput bila predsjednik sabora.

Kako je Jandroković pokazao da nije samo Njonjo

Dok Jandroković u javnosti doživljava trenutačni vrh negativne percepcije kao vječni ulizica i dežurni njonjo, događa se i ne toliko neočekivana transformacija Njonje u jednog od normalnijih prvaka HDZ-a. 

Prvo što se u vezi s Jandrokovićem primijeti jest da je u vrhu HDZ-a i hrvatske politike već više od deset godina, a uz njega se ne veže nijedna korupcijska afera. Baš ništa! To je za HDZ-ov kadar velika rijetkost. Čak je uspio i doći do kuće u Zagrebu na način koji se, barem po zasad poznatim informacijama, čini legalnim i moralno neproblematičnim. Nema ni nekih afera u kojima Jandroković nije u središtu, već tangencijalno, što je još veći uspjeh za istaknutog HDZ-ovca. 

Drugo što se primijeti jest Jandrokovićeva ponekad i vrlo sofisticirana duhovitost, također vrlo rijetka pojava među HDZ-ovcima. Jandroković je nedvojbeno obrazovan i načitan čovjek, ali mnogi su takvi pa su cijepljeni od smisla za humor.

>> VIDEO Pogledajte kako su Pernar i Jandroković u kasne noćne sate nasmijali cijelu sabornicu

Njonjo je drugačiji, on umije i razmjenjivati duhovite replike s Ivanom Pernarom, kao i posve pokopati ministricu Gabrijelu Žalac i njene tvrdnje da je u HDZ-u sabotiraju citiranjem stihova Vojka V-a. 

 

Kompetentan političar koji vlada materijom

Treće, Njonjo je savladao materiju, odavno mu se ne događaju pacerske pogreške kao kada je bio inoministar koji ne zna odgovoriti na pitanja o pregovorima s EU. To se moglo vidjeti i u predizbornoj debati s Miroslavom Škorom na portalu Večernjeg lista, u kojoj je Jandroković suvereno vladao materijom i posve deklasirao Škoru oboružanog praznim pošalicama i seljačkim doskočicama. Istina, nije teško izgledati dobro i kompetentno uz Škoru, ali Jandroković se takvim čini i neovisno o Škori.

>> HDZ na Fejsu objavio poruku za Škoru: Pregazio te trabant Jandroković

Čak i kada opasno mulja u ime stranke, Jandroković je postao političar koji točno zna što govori, što kada treba reći, a odgovore na koja pitanja treba izbjeći. Hrvatska politička scena je puna laprdanja pa stoga ipak treba cijeniti kad netko doista posjeduje konkretne i primjenjive političke vještine.

Četvrto, Njonjo definitivno ima svoju biračku bazu u drugoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća i njegov rodni Bjelovar, što je još jednom potvrdio na ovim parlamentarnim izborima s više od 17 tisuća preferencijalnih glasova. Jandrokoviću je očito jako smetalo što su ga prozvali Mister 808, koliko je pak preferencijalnih glasova dobio na izborima 2016. Ponudio je i logično objašnjenje za taj rezultat: tada se kao glavni tajnik stranke primarno bavio time da cijeli HDZ pobijedi, a nije bio ni nositelj liste niti je uopće lovio preferencijalne glasove. Na izborima 2015. je pak imao dobar rezultat kada je riječ o preferencijalnim glasovima, podsjećao je Jandroković, ali ta kritika s desnice se nije dala srediti činjenicama. Bila je potrebna izborna pobjeda, koju je Njonjo ponovno isporučio i kao glavni tajnik i kao nositelj liste. 

Bez huškačkih izjava

Peto, Njonjo se čini kao tolerantan čovjek. Izgubio je par puta živce u saboru, nazvao neke zastupnike smećem, ali tko mu to može zamjeriti s obzirom na prethodni saziv?

 

Mimo toga se ne mogu naći nikakve huškačke Jandrokovićeve izjave, što je opet rijetkost za HDZ. Čak je 2018. prozvao ekstremnu desnicu zbog toga što "broji jesmo li dovoljno Hrvati", što je veliki preokret u stranačkoj retorici. Naime, baš se HDZ godinama bavio time da mjeri svačije hrvatstvo, a sada, kada su oni došli na red, zasmetalo im je. Jandrokovićeva je kritika zato bila i licemjerna i zakašnjela, ali je barem bila javno artikulirana i smislena, što je opet rijetkost za jednog HDZ-ovca.

>> Jandroković o spaljivanju gejeva s djetetom: Poštujem tradiciju, ali...

Njonjo je primjer kako bi političar HDZ-a mogao izgledati da je HDZ normalna stranka

Nema sumnje da je Njonjo i dalje Njonjo, ali je i više od Njonje. 

Gordan Jandroković je, unatoč svim poznatim manama, primjer kako bi HDZ mogao izgledati ako ikada bude normalna politička stranka, a ne kriminalna nacionalistička organizacija kojoj se i dalje sudi za pljačku države kojom i dalje vlada. Da, Jandroković je vjerojatno najbolje što HDZ može, a to doista govori sve i o HDZ-u i o Hrvatskoj kojom taj HDZ vlada.

Pročitajte više