Sveučilišni sindikat prozvao Ribića za neizravan poticaj zlostavljanju radnika

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI sveučilišni sindikat prozvao je Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja za neizravan poziv poslodavcima da zlostavljaju radnike, nakon što je stao na stranu dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić, pravomoćne osuđene za mobing.

Sveučilišni sindikat u priopćenju navodi da se sindikat Vilima Ribića našao u shizofrenoj situaciji u kojoj, umjesto da zaštiti radnika, brani poslodavca koji je zlostavljao radnika i napada pravomoćnu sudsku presudu kojom je to utvrđeno.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja prozivaju zbog otvorenog pisma upućenog svim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu uoči današnje sjednice na kojoj Senat odlučuje o razrješenju suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić.

Ribićev sindikat se u pismu članovima Senata protivi njezinom razrješenju nakon što ju je suspendirao rektor Damir Boras čemu je prethodila pravomoćna odluka Županijskog suda u Zagrebu da je mobingirala Borasovog prorektora i zaposlenika Filozofskog fakulteta Antu Čovića. 

Sveučilišni sindikat ocjenjuje da je "Ribićev sindikat tim svojim potezom izašao izvan svoje nadležnosti i prirodne uloge te nije jasno šalje li time poruku hrvatskoj javnosti da je poželjno da poslodavac zlostavlja svoje radnike u znanosti i visokom obrazovanju".

Iako u Statutu sindikata visokog obrazovanja stoji da su im ciljevi zaštita dostojanstva i ugleda zaposlenika u znanosti i na visokim učilištima, Ribićev sindikat u više od dvije trećine svoga Otvorenoga pisma polemizira s pravomoćnom sudskom presudom i pokušava je dovesti u pitanje, navodi sveučilišni sindikat. 

Ribićevo "privatističko shvaćanje javnog prostora"

Čelnika sindikata visokog obrazovanja Vilima Ribića prozivaju za "privatističko shvaćanje javnog prostora", zajedničkog dobra i ustavnih vrednota. Ribićev sindikat, kažu, relativizira kršenje ljudskih prava, ne pokorava se pravomoćnoj presudi, nego huška i podbunjuje protiv nje, izvrće je i obezvrjeđuje.

Iako je u sudskom postupku pravomoćno utvrđeno da je dekanica Vlahović-Štetić mobingirala i šikanirala radnika Filozofskog fakulteta Antu Čovića, navode da Ribićev sindikat to poriče i, suprotno svemu što su sudovi utvrdili, tvrdi da je zaposlenik Filozofskoga fakulteta dekanici bio nadređena osoba.

Hrvatski sveučilišni sindikat poručuje da osuđuje Ribićevu neizravnu poruku i poticaj poslodavcima da slobodno šikaniraju/mobingiraju svoje zaposlenike. Ujedno poziva sve djelatnike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja da postave pitanje o smislu postojanje i štetnom djelovanju interesne udruge građana (Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja) za koju kažu da je postala sredstvo za propagiranje ideoloških zalijepljenosti uske sindikalne vrhuške. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više