Medved poručio da Pupovca i Miloševića očekuje u Kninu i na Ovčari

Screenshot: Nova TV

DRUGI čovjek vlade i ministar branitelja, a po novom i budući potpredsjednik vlade Tomo Medved bio je današnji gost u studiju Dnevnika Nove TV. Otkrio je što misli o oporbenoj odbijenici, ali i zašto nije došlo do spajanja Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane.

Na selidbu ministara iz dosadašnjih resora u druge Medved kaže da se radi o "kvalitetnoj kadrovskoj križaljci" te je uvjeren da će najbolje odraditi posao. Ističe kako je predsjednik vlade Andrej Plenković već najavljivao da će se neki resori spajati.

Komentirao je i odbijenicu oporbe.

"Žalosti me da je oporba odbila poziv koji je bio usmjeren na ozbiljan razgovor", kazao je te dodao kako ih je Plenković zvao da čuje njihova promišljanja prvenstveno oko koronakrize, gospodarskih posljedica i obnove Zagreba.

"Telefonski poziv je redovna procedura. Bilo je različitih kontakata na čudnim adresama, ovo je bio službeni poziv. To bi bio formalni susret", rekao je Medved i kazao kako bi im na tom sastanku predsjednik vlade predstavio svoje viđenje. Njihovo odbijanje vidi kao izostanak odgovornosti.

Odgovorio zašto nije došlo do spajanja Ministarstva branitelja i MORH-a

Medved je zahvalan Plenkoviću na povjerenju što ga je postavio na mjesto potpredsjednika vlade i smatra da je to zbog kvalitetnih rezultata u prethodnom mandatu. Odgovorio je i zašto nije došlo do spajanja ministarstava branitelja i obrane.

"U okviru koncepta preustroja vlade intenzivno smo pristupili analizi nadležnosti svih resora, tu se tražila funkcionalna povezanost. U ova dva ministarstva su različiti prioriteti", kazao je Medved te dodao kako je MORH-u prioritet modernizacija i međunarodna suradnja dok je Ministarstvu branitelja prioritet pronalazak nestalih i zdravlje branitelja. Smatra da ne bi mogao voditi oba ministarstva odjednom jer bi to bilo iznimno teško.

Prozvao Škoru zbog izjave iz 2008.

Na prozivke Domovinskog pokreta da su koalirali sa strankom koju je osnovao ratni zločinac Hadžić, Medved odgovara da su u kampanji komunicirali koji su uvjeti za suradnju i za koalicijske sporazume - svjetonazorsko pitanje, rezultat na izborima i program. Podsjetio je Miroslava Škoru na izjavu iz 2008. godine kad je, kaže Medved, podržao HDZ kao najveći koalicijski potencijal.

Na pitanje je li mu ijedan branitelj prigovorio zbog toga što je opet koalirao s SDSS-om Medved kaže da hrvatski branitelji poštuju manjine i znaju za njihovu ulogu u Domovinskom ratu te kako je sve to na tragu Tuđmana.

"Ne razumijem ovakve odnose, a podsjećamo da je Škoro prije izbora u svoju koaliciju pozvao Lazara Gruića, pa stvara zabunu kod svoga članstva o tome kako se odnosi prema manjinama. HDZ ima ozbiljan, kontinuirani odnos s manjinama u RH i tako će biti i ubuduće", rekao je Medved te zaključio kako Milorada Pupovca i Borisa Miloševića očekuje u Kninu i na Ovčari.

Pročitajte više