Vakula najavio neugodnu promjenu, otkrio i što nas čeka sljedeći tjedan

Foto: HRT, 123RF

KAO i početkom tjedna, i u njegovom će nastavku u većini Hrvatske biti razmjerno svježe, premda u srijedu i četvrtak toplije nego u utorak. Stoga će se malo tko žaliti na vrućinu, a ni noći neće biti osobito tople, dapače, najavljuje u novoj prognozi za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Pritom su u srijedu pljuskovi mogući uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a od četvrtka do subote opet će kiša biti česta, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima.

Od nedjelje ponovno većinom suho i toplije. No, unatoč tom novom zatopljenju - ni u sljedećem tjednu gotovo sigurno neće biti velike vrućine, a i noći će mnogima biti ugodne za spavanje, na kopnu možda i uz topliji pokrivač na koji vas potakne ovotjedna svježina, najavljuje Vakula. 

U srijedu još suho

I u srijedu još u Slavoniji, Baranji i Srijemu suho i prevladavajuće sunčano, iako uz dosta oblaka. Jutro će ponovno biti razmjerno svježe, uz najčešću najnižu temperaturu zraka od 10 do 12°C, a najvišu poslijepodnevnu većinom 27 i 28°C.

Jutarnje će svježine uz toplije poslijepodne od utorka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također mnogo visokih koprenastih mliječnobijelih oblaka uz koje će se - i kroz koje - vidjeti i sunce.

Svojevrsno nadmetanje oblaka i sunca moći će se pratiti i na sjevernom Jadranu te posebice u unutrašnjosti Istre, Gorskome kotaru i Lici, gdje, štoviše, mjestimice može pasti i malo kiše, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova. Umjerene bure bit će još samo rijetko u noći, a u srijedu će vjetar biti većinom slab s juga i jugoistoka, u unutrašnjosti i jugozapada. Temperatura zraka ujutro u mnogim mjestima opet bliža prosječnoj potkraj svibnja nego u sredini srpnja, a i poslijepodne će biti razmjerno svježe.


Prema jugu Hrvatske toplije, ali samo rijetko na Jadranu uz toplu noć. I poslijepodnevna će vrućina izostati, unatoč pretežno sunčanome vremenu, tijekom kojega će vjetar biti većinom slab, s mora, koje će biti mirno ili samo malo valovito te i dalje svima ne dovoljno toplo za početak kupanja - uz temperaturu samo malo višu od jutarnjega zraka. Uz sunce i visoke oblake poslijepodne će biti od 26 do 29°C.

Od četvrtka do subote nestabilno

Malo niža temperatura od prosječne za sredinu srpnja na većem će dijelu Jadrana biti i sljedećih dana, koji će biti znatno oblačniji od utorka i srijede. Kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom, u četvrtak će biti uglavnom na sjevernom Jadranu, zatim i južnije, a valja spomenuti i kako će u petak i subotu opet biti bure, ponegdje i jake, većinom na sjevernom dijelu.

I na kopnu opet nestabilno, uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu, osobito u četvrtak poslijepodne i tijekom petka, kada će ponovno i osvježiti. No samo prolazno i kratkotrajno jer za vikend slijedi sunčanije i toplije vrijeme, u subotu najprije u zapadnim krajevima, zatim i istočnim i južnim.

Pročitajte više