Sudac odbacio nagodbu za žrtve silovatelja Harveyja Weinsteina

Foto: EPA

OKRUŽNI sud na Manhattanu je odbacio predloženu nagodbu od 18,9 milijuna dolara u građanskoj parnici za žene koje tvrde da ih je holivudski producent Harvey Weinstein, prvostupanjski osuđen na 23 godine zatvora, seksualno iskorištavao i maltretirao na radnom mjestu.

Iznos nagodbe je rezultat dviju građanskih parnica, jedne koju je 2018. podnio državni odvjetnik protiv Harveya Weinsteina, njegovog brata Boba i njihove filmske kompanije The Weinstein Company, i druge koju je grupa žena podigla 2017. godine zbog seksualnog nasilja nekadašnjeg filmskog mogula.

Tu nagodbu je danas trebao odobriti sud nakon čega bi se uspostavio fond iz kojeg bi se isplatile žene koje su tužile Weinsteina zbog pretrpljenog seksualnog nasilja.

Sudac Alvin Hellerstein, međutim, smatra da je ta preliminarna nagodba nepoštena prema ženama koje je Weinstein silovao ili seksualno iskorištavao, a također je neprihvatljivim ocijenio plan koji u toj nagodbi predviđa i novac iz fonda koji bi Weinsteinu i upravi njegovog bivšeg studija omogućio plaćanje troškova obrane.

Osude žena

Novac za ovaj fond trebala bi uplatiti osiguravajuća društva.

"Ideja da Harvey Weinstein dobije novac za obranu prije onih koji ga tuže je suluda", rekao je Hellerstein na ročištu.

Nagodba je naišla na osude žena koje tvrde da bi se prema tom prijedlogu Weinsteinove žrtve obeštetile sa samo 10.000 do 20.000 dolara, dok bi 15,2 milijuna dolara bilo namijenjeno za troškove obrane.

Douglas Wigdor, odvjetnik koji predstavlja šest žena koje ne prihvaćaju nagodbu, rekao je da je zadovoljan što je sudac "brzo odbacio takvu jednostranu nagodbu".

Weinstein, 68, uložio je žalbu na presudu iz veljače kojom je osuđen na 23 godine zatvora za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret - seksualni napad na svoju asistenticu i silovanje glumice. Na sudu u Los Angelesu su protiv njega podignute odvojene tužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Pročitajte više