Butković: Nije Plenković dobio pljusku, nego oporba

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

HDZ-ov Oleg Butković bio je gost Dnevnika N1 televizije.

Komentirao je odbijanje oporbe da sudjeluje na sastanku s premijerom Plenkovićem. Ne, to nije pljuska premijeru, smatra, već upravo suprotno.

"Ne bih rekao da je to pljuska premijeru Plenkoviću. Čak naprotiv. Rekao bih da je to pljuska oporbi. Oni nedolaskom na sastanak koji je trebao biti o situaciji u kojoj se trenutno Hrvatska nalazi i sve ono što nam predstoji oko koronakrize i borbe u gospodarstvu poručuju što misle. Mislim da je bilo uljuđeno od tih ljudi da prihvate taj sastanak i poziv na isti", kazao je Oleg Butković.

"Nisu to učinili i osobno smatram da su time pokazali da je to bio razlog zbog kojeg su izgubili izbore prije deset dana. Ove stvari se ne događaju svaki mjesec, svaki dan. Ovo je specijalna situacija i predsjednik vlade je - kao odgovorna osoba koja će sastavljati buduću vladu - pozvao predstavnike parlamentarnih stranaka na sastanak. Nisu se odazvali. To nije dobro", smatra Butković.

Što se tiče činjenica da su predstavnici oporbe pojedinačno pozvani na sastanak, Butković kaže da je to vjerojatno zbog koronavirusa.

"Treba izbjegavati sastanke gdje ima puno ljudi, zbog korone. Možda je i to bio razlog da dođu jedan-na-jedan. To nema veze s većinom, većina postoji i sigurno predsjedniku vlade nije palo na pamet da to uradi na ovakav način. On je htio pozvati predsjednike parlamentarnih stranaka, razgovarati o trenutnoj situaciji i upoznati ih sa svime što vlada radi i radit će", govori Butković.

Na pitanje hoće li koalicija biti uređena nekakvim koalicijskim sporazumom odgovara: "To su neki detalji. Sigurno će se raditi program vlade u kojem će sudjelovati svi koji će činiti tu vladu i koji će pokazati što ćemo činiti u iduće četiri godine."

Butković kaže da vjerojatno ostaje na istoj funkciji, ne isključuje mogućnost da dosadašnji ministar imovine postane ministar obrane

"Što se tiče ministarstava, sve će se znati u ponedjeljak. Broj će biti smanjen, vlada će biti funkcionalna, a bit će između 15 i 18 ministarstva", dodaje Butković. 

On vjerojatno ostaje na staroj funkciji ministra mora, prometa i infrastrukture.

"Pričekajmo, sve će se znati u četvrtak, ali kako stvari stoje, ostajem na ovoj funkciji", kazao je i dodao kako smatra da nije dobro da se u njegovo 'mega' ministarstvo, koje je već veliko, dodaje i sektor turizma.

"Ministar Banožić je dobro radio svoj posao ministra državne imovine i spreman je za bilo koji resor", kazao je na pitanje o tome hoće li Mario Banožić, dosadašnji ministar državne imovine, postati ministar obrane, što se spominje u posljednjim špekulacijama. 

Butković tu opciju ne isključuje. 

"Poznavajući kolegu Banožića, on bi mogao prihvatiti i drugi resor, pravnik je po struci i mislim da je spreman preuzeti bilo koju funkciju u vladi."

Pročitajte više